São Francisco Xavier House / Nitsche

© Nelson Kon

Architects: Nitsche Arquitetos Associados
Location: , Brazil
Design Team: Lua Nitsche, Pedro Nitsche, João Nitsche, Tiago Kuniyoshi, Rafael Baravelli, Natassia Caldas
Structural Engineer: Engenheiro Hélio Olga, FH engenharia
Completion Date: 2010
Area:  24,000 sqm
Photographs: Nelson Kon

   

© Nelson Kon

The challenge of this Project is to invent a new and unique space for human being, in an isolated location with impressive and exuberant nature and remarkable geography. The region is like a “sea of mountains” with deep valleys, flowing rivers and waterfalls. Also the sky has a strong presence in the landscape composing with the rest of the nature a classic view.

© Nelson Kon

The terrain is a small hill, including the valley bottom and the hill top. It has a total area of 24.000 m² and contains many types of vegetations; native vegetation nearby the river in the valley bottom, weald and high Eucalyptus trees spread randomly.

© Nelson Kon

We decided that the house should be placed on the edge of the hill with a main volume and 2 attachments.

The main building is a long, narrow, rectilinear volume with a transparent facade facing the view and the valley. It contains 4 suites, kitchen, living room and a veranda. Almost all ambiences are facing the view, including bathrooms and kitchen.

Ground Floor Plan

The service areas (technical area, guest room, laundry and deposit) and the sauna are attached, cross-linked, to the main building, on the flat part of the terrain, in the hill top.

The distribution of the service areas conform an open, but protected space, delimited by 3 sides, like a courtyard. This cozy space promotes the meeting of the people on the open air and also distributes the fluxes.

Site Plan

The house has two distinct spaces defined by the edge of the hill; a main volume with a long glassy facade facing the view, and a meeting space, protected and delimited, facing the interior of the terrain.

Cite: "São Francisco Xavier House / Nitsche" 14 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=182177>

0 comments

Share your thoughts