Milstein Hall at Cornell University / OMA

©

Milstein Hall, the new 25,000 sqf flexible studio space at Cornell’s College of Architecture, Art and Planning (AAP) in upstate New York, was opened last month for students.  The first new building in over 100 years for the AAP, the design by OMA was led by partners Shohei Shigematsu and Rem Koolhaas in collaboration with associate Ziad Shehab.

“Not only is this going to be our new home, but everyone has a new attitude,” AAP student Ben Waters told the Cornell Sun. “Everyone has this new-found sense of pride for the program.”  The excitement from students and the AAP surrounding the new hall comes with no surprise considering the danger that the program faced in early 2009 – threatening both their accreditation and the hopes of a new OMA designed building eliminated from the campus.

© Matthew Carbone

Featuring a unique hybrid truss system of 1,200 tons of steel to support two dramatic cantilevers Milstein Hall provides a must needed connection between the existing Sibley and Rand Hall.  Professor Mark Cruvellier shared, “We have a couple of buildings here on campus that were always divided, and we’d always have to run back and forth in the middle of winter.  Here, we have a building that not only connects Rand Hall and Sibley Hall together, but one that also embodies architecture and design ideas.”

Enclosed by floor-to-ceiling glass and a green roof with 41 skylights, this “upper plate” cantilevers almost 50 feet over University Avenue to establish a relationship with the Foundry, a third existing AAP facility.  The truss system allows for a wide-open upper plate that will house sixteen design studios.

“The upper plate of the box was a direct response to the need for interaction that the art field entails, though we realize this cannot be perfectly achieved or designed by architecture,” Shigematsu commented. “Our ambition for the upper plate was for it to serve as a pedagogical platform for the architecture, art and planning departments – an open condition that could trigger interaction and discussion. I am sure the students and faculty will generate unexpected uses and conditions that go beyond what we have planned for it.”

Thanks to architectural photographer Matthew Carbone for the amazing photos of this project!

Architects: OMA
Location: Ithaca, New York, USA
Client: , College of Architecture, Art and Planning (AAP)
Project Area: 47,000 sqf addition to the College of Architecture, Art and Planning – Studios, Crit spaces, Auditorium, Exhibition, Exterior Workspace and Plaza.
Project Year: 2009-2011
Photographs: Matthew Carbone

© Matthew Carbone

Milstein Hall is the first new building in over 100 years for the renowned College of Architecture, Art and Planning (AAP) at Cornell University in Ithaca, New York. The new building is situated between Cornell’s historic Arts Quad and the natural Falls Creek Gorge redefining the entry for the northern end of the campus.

Currently the AAP is housed in four separate buildings, distinct in architectural style and programmatic use but similar in typology. Rather than creating a new free-standing building Milstein Hall is an addition to the AAP buildings creating a unified complex with continuous levels of indoor and outdoor interconnected spaces. Milstein Hall provides 47,000 additional square feet for the AAP, adding much-needed space for studios, gallery space, critique space and a 253-seat auditorium. The additional space enabled a new master plan of the College’s facilities creating extraordinary new spatial relationships between internal programmatic elements.

A large horizontal plate is lifted off the and connected to the second levels of the AAP’s Sibley Hall and Rand Hall to provide 25,000 square feet of studio space with panoramic views of the surrounding environment. Enclosed by floor-to-ceiling glass and a green roof with 41 skylights, this “upper plate” cantilevers almost 50 feet over University Avenue to establish a relationship with the Foundry, a third existing AAP facility. The wide-open expanse of the plate — structurally supported by a hybrid truss system — stimulates interaction and allows flexible use over time.

© Matthew Carbone

The exposed hybrid trusses were designed to balance structural efficiency at the cantilevers and maintain open circulation within the large open plan. A field of custom designed lights and chilled beams were carefully coordinated with the structural and mechanical systems using normally hidden functional elements to define the ceiling plane. The lighting is programmed by a highly customizable and efficient Lutron control system connected to daylight sensors to maintain constant light levels that balance the daylight with artificial light.

© Matthew Carbone

The studio comfort environment is maintained by the ceiling’s chilled beams that provide cooling by utilizing local lake source chilled water, reducing the need for large traditional HVAC mechanical systems. The heating is distributed through the concrete radiant heated slab. The efficient mechanical systems and abundance of natural daylight are possible through the use of high performance insulated glass units with Low-E coating on all the exterior glass walls. The building is expected to receive a Silver LEED certification with the possibility of achieving Gold.

© Matthew Carbone

The south-east cantilevered area of the studios, named the AAP Forum, is considered a unique space within the upper plate as it is most visible from the pedestrian walkways to and from the Arts Quad beneath as well as the transparency seen from East Avenue that is approximately the same elevation as the studio floor. Given the east and south exposure a specific solution to moderate the daylight was required. OMA looked to Petra Blaisse and her firm, Inside Outside, to design a custom curtain for this prominent corner of the building. The goal was to preserve views out from the studios towards the Arts Quad, maintain natural daylight without the glare and present a striking image at this northeast entry to the Quad. Inside Outside’s concept for this curtain is considered together with the auditorium curtain design using architectural drawings from the Dutch artist/architect Hans Vredeman de Vries to suggest another space outside of the Milstein Hall. The enlarged perspectival drawings are digitally printed onto white vinyl mesh and perforated with holes along the perspective lines.

© Matthew Carbone

The exterior of the upper plate responds with different materials to the performative demands of their position on the building. The 26,000 square foot roof is a sedum covered green roof punctuated by a cluster of northern facing skylights which gradually increase in size towards the darker center of the plate further from the exterior façade. Two different types of sedum create a gradient pattern of dots that transition from articulated small circles near the manmade Arts Quad on the south to a dense, larger pattern of dots towards the natural landscape of the gorge on the north.

© Matthew Carbone

The continuous twelve foot high band of glass façade makes the long hours of studio activity transparent to the public. Above and below the glass two simple thin bands of Turkish marble define the extents of the upper plate. The naturally occurring vertical bands of grey and white enrich the exterior with a specific scale and material that is unique and yet unites the different buildings despite the proliferation of architectural styles in this area of campus. The uniqueness of the naturally striated marble directly influenced 2×4, Inc.’s design of the custom Milstein Hall building ID located on the south cantilever’s east façade. The vertical line text is engraved directly into the full height of the lower fascia marble panels.

Underneath the upper plate a continuous ceiling of custom stamped perforated aluminum panels extend through both the interior and exterior spaces deemphasizing the boundary between. The enlarged metal panels fabricated on an automotive stamping machine define a scale that is at once perceivable to the traffic passing under the cantilever along University Avenue as well as the pedestrians occupying the spaces below. The vernacular reference to New York stamped metal ceilings creates an urban room-like space below the upper plate surrounded by the existing historic facades of Rand, Sibley and the Foundry. Above the grid of perforated metal panels acoustic blankets tune specific zones such as the road area to absorb noises from passing vehicles, the auditorium to improve audible performance and the covered plaza to reduce noise transmittance to the adjacent offices, classrooms and auditorium.

© Matthew Carbone

Beneath the hovering studio plate, the ground level accommodates major program elements including the 253-seat auditorium and a dome that encloses a 5,000 square foot circular critique space. The materiality of the lower level, constructed of exposed cast-in-place concrete, is adds a contrast to the upper plate’s glass and steel character. However both spaces create frameworks of raw spaces to serve as a pedagogical platform for the AAP to generate new interaction driven by the students’ and faculty’s ambitions and explorations.

The dome is a double layered concrete system. The exposed underside is a cast-in-place structural slab spanning the main critique space beneath the dome. The dome was formed using two layers of 3/8” plywood with a finish layer of 3/8” MDO board and poured in a single 12 hour period. The strip light pockets were cast into the dome together with the electrical and sprinkler systems forming a clearly defined central space out of a complex construction process. Above the structural dome slab a concrete topping slab forms the exterior surface of the dome. The dome serves multiple functions: it supports the raked auditorium seating, it becomes the stairs leading up to the studio plate above, and it is the artificial ground for an array of exterior seating pods custom fabricated in Brooklyn, NY by Fabrice Covelli of Fproduct Inc.

© Matthew Carbone

From the main entry, a concrete bridge spanning 70 feet across the dome space draws people into the auditorium or brings them down the sculptural stairs to the lower level of Milstein Hall. The bridge’s structural concrete truss railing and stair allow the bridge to span across the dome column free.

Connecting the three levels of Milstein Hall a vertical moving room (12’-3” x 6’-4”) serves as the elevator. Large enough to facilitate the transport of models between the studios and the dome critique space it can also accommodate a chair and reading lamp. Custom designed by OMA and fabricated by Global Tardif and Schindler, the moving room, built from standard plywood panels, was fully assembled near Quebec City, dismantled and reassembled on site in Ithaca.

© Matthew Carbone

Milstein Hall provides the AAP its first auditorium and large scale lecture hall within its own facilities. The auditorium was designed to provide maximum flexibility to allow a multiplicity of programs and functions to occur. The auditorium is divided into two halves of fixed seats on the raked section of the dome and loose seats on the level section. When the auditorium is not used at its full capacity of 300 people, the lower level can be used for studio critiques and smaller meetings. The fixed and loose seats were custom designed by OMA and developed and manufactured by Martela Oy of Finland. Their unique design reinforces the flexibility of the auditorium as the cantilevered fixed seat backs fold down to form a continuous bench for higher capacity seating. The bench configuration can also be used for exhibition and display, or create a side table out of unoccupied adjacent seat. The simple rectangular form of the loose seats with the seat backs folded flat and grouped together can serve as tables for models display or exhibitions.

© Matthew Carbone

The auditorium can further be transformed into the Boardroom for University Trustee meetings. The Boardroom is assembled at the touch of a button which deploys 61 seats by automatically raising them from below the raised floor of the level floor section. OMA custom designed the solution to integrate the Boardroom into the auditorium and was developed and manufactured by Figueras International of Spain. Each of the 61 individual seats can be raised or lowered independently and is integrated with power, an oversized tablet, a storage bin and is attached to a post that allows 360 degree rotation with locking positions every 7.5 degrees.

The glass-enclosed auditorium provides a permeable boundary between academic space and the public. When privacy or blackout is required, a custom designed curtain unfurls from the auditorium balcony in one continuous form. The curtain is digitally printed on both surfaces with a different Hans Vredeman de Vries enlarged perspective print. Prints of classical columns are countered by the modern design of Milstein Hall suggesting a classical landscape on the interior and exterior of the building.

The insertion of Milstein Hall amongst the existing AAP buildings forms a new gateway for the northern end of Cornell’s campus and transforms together with the recently completed addition to the Johnson Arts Museum an underutilized area into a new corridor for the arts, planning and design.

All photos © Matthew Carbone

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Milstein Hall at Cornell University / OMA" 01 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 20 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=179854>
  • Chris

    Hi-tech, yet undeniably quirky at the same time. I dig the vibe.

  • H-J

    One of their best projects…

    • Hank

      I was blessed to b a part of building this great structure,…. Ironworker,.. Local #60 Syr.,Ny

  • robledo duarte

    This is the finest building of OMA. The insertion between the old buildings is perfect. Mr. Koolhas begins to see that history is very important.
    Architects that don’t respect past, have no future.

  • saad estanbuli

    I would like to be amember of yore team
    thank u

  • noam

    plans? sections? elevations? something? i mean the photos are great, but will be nice to have some more…

  • http://www.immediate-entourage.com/ Immediate Entourage

    This looks like a sensational amount of work and coordination.

  • http://www.redbubble.com/people/ornamentandcrime Ornament and Crime

    Incredible work. A landmark building without trying to be.

  • James

    Best from OMA in awhile. Has the feeling of some of their earlier work.

  • Pingback: The Opiate of Connection – The Lootmaar Blog

  • http://www.andiarchitec.com andi

    nice design….

  • Jadul

    Interesting funky interiors. But the exterior is a rude intrusion on the campus. It is a slap in the face to the older buildings. – Come on Rem, At least TRY to respect the context … even just a little bit would be nice.