We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Flashback: Australian Centre for Contemporary Art (ACCA) / Wood/Marsh

© Derek Swalwell © Peter Bennetts © Derek Swalwell © Derek Swalwell

From the architect. Completed in 2002, the Australian Centre for Contemporary Art (ACCA) is a multi-use facility built for the Victorian State Government in Melbourne, Australia. The project combines the existing infrastructure of three organisations, ACCA, Chunky Move and Playbox, to create a unified major presence in the Arts precinct surrounding the existing Malthouse Theatre, which is located on the adjacent site.

© Gollings Photography
© Gollings Photography

The building is designed to make reference to its primary function; it is a sculpture in which to show art. The bold form and materiality of the façade is intended to create a strong presence and express with optimism, and in a frugal sense, a robust laboratory for experimentation. Those using the building are meant to feel comfortably challenged.

Floor Plan
Floor Plan

Referencing the past industrial occupation of the site (warehouses and foundries), the predominant vocabulary of the architecture is that of the shed; steel frame and taut metal skin. Coupled with the single dominant cladding material (large insulated trays of Corten steel) the sculptural form simultaneously alludes to the industrial age and natural landforms.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Programmatically, ACCA has four gallery spaces off an entry foyer/function pace with service areas and office space. Chunky Move comprises two rehearsal studios and administration space, Playbox has a large set construction facility.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Openings in the external fabric are kept to a minimum to support a broad array of installations, ephemeral and digitally projected work. Pragmatically, the combined wall structure achieves the necessary thermal performance to protect art works in the event that the mechanical equipment fails.

Concept Elevations
Concept Elevations

The presence of the new entity is extended beyond the physicality of the building, by the unifying quality of its landscape. The large central courtyard with amphitheater and the outdoor exhibition space along the northern boundary work to link the complex with the existing adjacent theaters and arts precinct. This device offers increased amenity 24 hours a day to a part of the city that previously had no public open space.

Text provided by Wood/Marsh

Site Plan
Site Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Flashback: Australian Centre for Contemporary Art (ACCA) / Wood/Marsh" 24 Oct 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/178260/flashback-australian-centre-for-contemporary-art-acca-woodmarsh/>