New Taipei City Museum of Art / Volkan Alkanoglu | DESIGN

Courtesy of

The New Taipei City Museum of Art proposal by Volkan Alkanoglu | DESIGN seeks to educate and motivate lifestyles through art and culture; thus promoting artistic creations as a moment in a time greater than none. The design incorporates a well planned program distribution emphasizing the important relationship of art as lifestyle and lifestyle as art. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Volkan Alkanoglu | DESIGN

Occupying roughly 20% of the site boundary, the limits within its footprint poses an excellent opportunity to harmonize an artistic community with its administrative counterparts. Having started from one initial mass, program and building are separated, each housing private and public sectors. This allows for specific programmatic relationships, achieving an efficient connection within the building and its immediate environment. The museum body is nested within the private sector in cradle like form, the goals of an approachable artistic lifestyle is gained in the museum’s design.

Courtesy of Volkan Alkanoglu | DESIGN

The building design focuses on the orientation and attraction of views, the cradled nesting effect, and the integration of energy efficiency. Exploring various ways to interface with art, the museum offers guests the opportunity to release their creativity. Classrooms, outdoor exhibition spaces, and resource centers are available to the public. Education is readily accessible at the New Taipei City Museums of Art, and the learning environment nurtures all.

Architect: Volkan Alkanoglu | DESIGN
Location: Taipei City,
Design Team: Volkan Alkanoglu, Laura Kwak, Rafael Ruiz, Fransisco Martinez, Xian Chi, Caroline Liu
Client: New Taipei City Government
Program: Museum, Education Center, and Art Galleries
Project Type: Proposal for Museum
Size: 510,000 ft2

Cite: Furuto, Alison. "New Taipei City Museum of Art / Volkan Alkanoglu | DESIGN" 19 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=176737>

1 comment

Share your thoughts