Chalkidos Street Residence / Armon Choros Architects

Architect: Armon Choros Architects / Eleftheria Serghidou, Vasilis Pashiourtides
Location: Larnaca,
Structural Engineering: Nicos Kalathas, George Demetriades
Mechanical Engineering: Giannos Zempylas
Budget: US $676,950
Design Year: 2000
Construction Year: 2007
Photographs: Christos Papantoniou

It was asked for an introvert residence, with internal yard where the water would constitute the sovereign element of the space but also of the whole work. Exploitation of the natural parameters to the best possible means, being the south-east sun and the western air, the spaces to have height and light and also to be plain and hospitable to the art collection of the householder.

The reference to the westwards neighbouring thicket was considered that besides to be a direct factor, it had to intervene decisively in the format of the work.

That is why the compact skin, which encompasses the residence and enclose the open space, revealed on the west. The natural elements enter the residence, changing gradually in colours and being filtered at the top of her volume. As for the water, being free and erosive is piercing the skin to a point at the south.

The access is tangent to the curve and the spaces refer to the interior, while the “public space” of the living room, being transparent, sees outside with a view to the thicket. The internal circulation in the ground floor organizes, separates and unifies the inside with the outside, while in the first floor it recedes leaving the spaces in free optic to the yard. The plantings outdoor are allocated freely and not, up to the limit of the plot.

Cite: "Chalkidos Street Residence / Armon Choros Architects" 08 Apr 2009. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=17551>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Everything feels very cold. I image getting out of that pool, my wet feed on the concrete and a cold chilling wind over my back. The swimming pool are looks more like a parking lot to me, except for the white lines.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I don´t like it. Bad choice for the windows. From many perspectives, the house looks like a school or a power company station office…

  3. Thumb up Thumb down 0

    I agree with hannah i like the simple, minimalistic approach to material. The form of the house is good enough to get away with it.

  4. Thumb up Thumb down 0

    I kind of get cold by looking at it..I mean if the pool was steaming and bubbling it would be better. The views are good though. What kind of house is it, if you can’t walk barefoot..change floor finishes. Unless they heat it all the time, which I doubt.

  5. Thumb up Thumb down 0

    The house could have been so much better if facade treatment had been simpler and pool was surrounded by garden instead of concrete. Pool sould have been totaly exposed to the south without the cold concrete wall blocking the sun and the views to the garden!! Cold building but has some nice modern feeling to it…nothing spectacular!

Share your thoughts