Station BLÜ / Blouin Tardif Architecture-Environnement

© Stéphane Groleau

Architect: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Location: , Quebec, Canada
Client name: Station BLÜ
Project Manager: Alexandre Blouin
Project Team: Isabelle Beauchamp, Pascal Mailloux, Sophie Marquet, Guillaume Martel-Trudel, Jonathan Trottier, Alexandre Blouin
Structural/Mech./Elect. Engineer: Genivar
Contractor: Construction Marc Drolet
Project Year: 2011
Photographs: Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

This resort complex situated on the outskirts of the Charlevoix region includes a restaurant, steam bath, sauna, massage areas, hot and cold pools, and many relaxation spaces. These functions are shared among three pavilions articulated around a landscaped area bordering the river. The challenge was to highlight nature and integrate the functions through clean, contemporary architecture that respects the environment.

rendering

To unify the project grouping, the buildings’ envelope is a black-coloured wood covering. The various grades used give a more random texture, referring to vernacular structures. A walkway is cut through the east wall of the main building; this is the only distinctive element marking the entrance to the project. Once visitors enter the volume, the high ceilings and picture window project them into the exterior landscaping and the countryside.

© Stéphane Groleau

The black-wood volumes are incised by large openings and terraces cut across the buildings. The project as a whole has been thought out as a pathway highlighting the surrounding nature and the outdoor facilities, as well as exploring the concept of spectator–actor. The interior spaces are uncluttered, giving the natural landscape the starring role. Bright colours are used only for specific elements, such as the restaurant’s large banquette and the steam bath.

© Stéphane Groleau


Blouin Tardif Architecture-Environnement was founded in 2005 by architects Jean Tardif and Alexandre Blouin. The firm’s mission is to produce high-quality architecture combining durability, performance, and aesthetics. The projects are developed using the principles of the integrated design process. By bringing together innovation and know-how, the firm has built a network of collaborators well known in sustainable development and with solid credibility in the industry. The firm’s success and its recent distinctions underline the energy and vision of the members of the multidisciplinary team, all of whom are motivated by a passion for architecture and the environment.

Publication material provided by v2com.

© Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Station BLÜ / Blouin Tardif Architecture-Environnement" 14 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=175490>