We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Restaurant 13 / Johan De Wachter Architects

  • Architects: Johan De Wachter Architects
  • Location: Jinhua City, China
  • Architect: Johan De Wachter Architects
  • Principal Designer/S: Johan De Wachter
  • Design Team: Pei Liu
  • Collaboration: Fundc, ABT Velp
  • Organizer: Ai Weiwei, Herzog&DeMeuron
  • Client: Government of Jindong New District, Jinhua City
  • Area: 1500.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan

From the architect. In 2007 JDWA (Johan De Wachter Architects) completed it's project Restaurant 13 on the banks of Yiwu river, as a part of the The Jinhua Architecture Park. In 2004 Johan De Wachter was asked to design a restaurant for this international architecture project initiated by the Chinese artist and activist Ai Weiwei. The Jinhua Architecture Park is a part of a large development area in Jinhua City, China. 

sections and elevations
sections and elevations

The park, designed by the Chinese artist Ai Weiwei (Fake Design), stretches along theYiwu river. 17 public buildings of 10 international and 7 Chinese architects were planned in the park. These '17 Urban Public Mini-structures' are presented by the Jindong District as a fresh try of international design practicing based on the discussion among local government, experts and 17 selected architects from all over the world. "Restaurant 13's rigid but elegant structure of steel, stone and bamboo represents an interpretation of the Chinese dining culture. The traditional restaurant typology of 'watching and being watched' is emphasized in the project."

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Three 'speeds' of eating are integrated in one building. This assortment is provided by 'vending machines' (street food), a '3D tablescape' (medium food), and a 'lounge restaurant' (slow food). Restaurant 13 is integrated in the Park through its steel-bamboo structure providing shadow and shelter. The open ground floor plan merges the restaurant with the park without a specific border. The detailing of the roofscape refers to the way traditional Chinese architecture deals with the nature elements. An informal stacking of 'tables' organizes the ground floor. This covered terrace also serves as an unprogrammed 'event-space'.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text provided by Johan De Wachter Architects.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Restaurant 13 / Johan De Wachter Architects" 16 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/175419/restaurant-13-johan-de-wachter-architects/>