Renovation of a Farmhouse / EXiT architetti associati

© Silvia Longhi

Architect: EXiT architetti associati
Location: , Treviso, Italy
Project Team: Francesco Loschi (Project Manager), Giuseppe Pagano, Paolo Panetto
Structural Project: Alberto Soligo
Technical Plant Design: Mauro Benozzi
Text:
Project Year: 2011
Project Area: 1200 sqm
Photographs: Silvia Longhi

© Silvia Longhi

A wide rural building located in Treviso countryside, used mainly as a farmhouse, had to be restored and converted into a family house. The first step was to remove. To remove the annexes and all elements that had been added through the years to the original structure, such as the wall plugs used to close the arches and the interior divisions that hid the original dimensions. Inner spaces were re-organized following a new hierarchy based on the pre-existing spatial values of the building plan that had never been exploited due to the discontinuous and fragmented use of spaces and depots.

section

The building, whose main part dates back to the first years of the 19th century, has been unveiled and interpreted through a sober and minimal architectural language. The original arch shape has been underlined by a painted iron frame; the same element has been chosen for the inner structural frame so that it combines perfectly with plaster and wooden surfaces. The colour chosen for the exterior plaster – almost similar to the colour of the existing clay ground – combines with the travertine that covers the ground floor flooring.

© Silvia Longhi

The ground floor was projected to gain wide spaces that offer a clearer definition of the ambient. Everything is organized and neatly connected to a “spinal column” that crosses the hole house along the northern wall, so to make the movement from one space to another more intuitive and more controllable. Inner spaces expand towards the exterior through wide glass windows, easing the continuity of the interior subdivision sequence with the exterior flooring made of pigmented concrete slabs.

© Silvia Longhi

The original fireplace called “alla vallesana” (typical of this region) was renewed even though just a few of the original elements had remained. Upstairs are the bedrooms. Especially in the attic, characterised by wide spaces, it was decided to avoid excessive subdivisions, in order to emphasize the peculiar spatial characteristics, strengthened by the presence of the massive wooden trusses. In the central part of the building, that originally hosted the stable, a new wide hall with a mezzanine was gained.

© Silvia Longhi

The whole building is completely energetically self-sufficient thanks to a photovoltaic 70 Kwh power plant. The high potency of the power plant is justified by the need to produce energy, heating and cooling for the building with the possibility to expand it to others parts that are not restored yet. The photovoltaic power plant is totally integrated within the roof and it extends also on a car parking shelter which has been partially sunk in the ground.

© Silvia Longhi

The house has an innovative HAVC system with heating pump that guarantees high potency with low energetic consumptions if referenced to the building dimensions and its interior spaces. Every house consumption is of electric type and the entire energetic requirement is covered by the photovoltaic power plant so that the house can be considered as zero impact.

Text provided by EXiT architetti associati.

© Silvia Longhi
© Silvia Longhi
© Silvia Longhi
Cite: "Renovation of a Farmhouse / EXiT architetti associati" 05 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=173524>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Well, I do not know what to say here. As much as I truly love the design, the details and the workmanship (I really do!) I am not that sure about the whole idea. I think it is simply an overkill. You spent most likely twice more than if you were to build it from scratch. All this to achieve a questionable result. Unless there is something that justifies it of which we are not informed unfortunately.

Share your thoughts