Liverpool Department Store / Rojkind Arquitectos

© Axel Fridman

Architects: Rojkind Arquitectos / Michel Rojkind [Founding Partner], Gerardo Salinas [Partner]
Location: DF,
Project Team: Joe R. Tarr Djurdja Milutinovic Rodrigo Medina Philipp Schlauch Birgit Hammer Jose Carlos Lombana Abhirabika Agrawal Rosalba Rojas Chávez Dolores Robles – Martínez Gómez Andrea León Cruz
Landscape Consultant: Thomas Balsley Associates
Structural Engineer: EMRSA
Client: Liverpool
Project Area: 30,000 sqm
Renderings: Axel Fridman

Understanding the new role shopping centers play in today’s society, in which they have become a magnet for social encounters and even cultural exchanges, was commissioned to design a façade for the new 30,000 sqm department store as part of a new era in the company’s pursuit for re-branding itself.

© Axel Fridman

Liverpool department stores, with a 164-year-old history, have for the most part always been one of the main anchor stores for large shopping centers in Mexico. Its strategic location plays an important role in the immediate urban context.

© Axel Fridman

Located in the northern “car dependent” suburb of Interlomas on the outskirts of Mexico City, this relatively new suburb is characterized by a lack of open public space and a myriad of roads on which pedestrians are not welcomed. The new facade responds to a fast pace of the everyday life in this isolated suburb, sitting in the middle of a very congested intersection of highways and overpasses, which give it a futuristic “Blade Runner-like” feel.

Facade Diagram

With an existing circular footprint, the customization process of fabricating directly from 3D models drove the ideas behind the façade design intent. Speed became a very important factor in the way the project is experienced. Flexibility, fluidity and dynamism drove the design process.

Atrium Plan: Level 1

The double-layered façade shelters the store and it’s users from its chaotic environment. It’s sleek stainless steel machine-like exterior, is intended to evolve in a very fluid way as the intense sun bathes it throughout the day. It’s a contradiction to the grit and chaos of its surroundings; a juxtaposition that becomes a new reference for this part of the city.

© Axel Fridman

At night the hollow cavity between the layers of the façade will be engulfed in light that will subtly escape through the fine reliefs formed at the folds in the skin. The façade transforms at night from its solid monochromatic appearance during the day to a dynamic form accented by light.

Atrium Study View

As part of this new endeavor by the client, multiple design firms were selected to participate in the various parts of the project: the interiors were done by FRCH, the rooftop garden by Thomas Balsley and the gourmet space by JHP. In the initial workshops sessions, it became clear that the main central interior space needed to reflect the dynamic nature of the exterior so the client retained Rojkind Arquitectos to design this space as well. As the visitor enters, they are met by a three-story atrium full of movement and filtered daylight that encourages the visitor to move throughout the department store.

Atrium Study Model

The curved backlit balconies are intended to be a reminder of the fluidity of the exterior façade but at a more human scale as opposed to the urban scale of the exterior façade. This play between the inside and outside is intended to create a sense of discovery for the user that culminates at the roof garden.

Building section and Technical Drawings

The roof terrace will contain a park-like setting that can be enjoyed not only by the store visitors but also by the surrounding local community, thus enhancing the social role that the department store will play. The complexity of the project combined with a very tight schedule and a difficult urban site condition, required the combination of a highly skilled design team and collaborators in which the interconnectivity and digital design tools have radically transformed the way we design and construct buildings today.

Atrium Plan: Rooftop Level
Cite: Jett, Megan. "Liverpool Department Store / Rojkind Arquitectos" 29 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=172202>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down -2

    Very sad! I’m starting to loose respect for Rojkind. It’s not a formal strategy. Its a complex facade attached to a regular building. The facade is not a consequence of the complex program and/or the circulation, such as UNstudio’s Mercedes Benz Museum… Shameful!

  2. Thumb up Thumb down +2

    who gives a damn what it resembles… idiot criticisms.

    nice project though. Those interior renderings are really cool.

  3. Thumb up Thumb down +1

    Very nice! Is it a big park on the rooftop? Mexico City is in great need of parks, and Interlomas is not the exception.
    Congrats!

  4. Thumb up Thumb down 0

    It’s interesting how the exterior form of the building was dictated by the shape of the site, which was influenced as well by the orientation of the roads surrounding it… I loved how Rojkind Arquitectos translated the dynamic nature of the exterior to the interior; I just felt that there was a harmony and unity in the composition as a whole!

  5. Thumb up Thumb down -1

    El concepto es fatal y completamente innecesario, una vez màs un proyecto vacìo de Rojkind, donde lo unico que le importa es la fachada. En el corte se ve como la fachada solo es un elemento adosado que no tiene ninguna relacion con el interior. El proyecto de Mercedes Benz de Ben van Berkel, tiene toda la relaciòn interior exterior y es un edificio maravilloso al interior. Son errores que se cometen cuando se imita y pretende sin comprender.

  6. Thumb up Thumb down 0

    Whats up very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?I’m glad to find a lot of useful information right here within the post, we’d like develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Share your thoughts