Eco-Cube Proposal / A-lab


© Placebo Effects for

A-lab is currently working on a design proposal for an eco-cube for the UNION group which will be a pilot project for A-lab’s eco-BIM technology.

The Økern area of faces significant changes in the near future and is being developed as a new destination in the city. The new Økern center brings shopping, culture and housing to the area. Lørenveien 68 will function as a broker between the new Økern center and Løren’s established residential area. More images and project description after the break.

© Placebo Effects for A-lab

The different height levels of the site are used to generate a tilted surface. The Cube is set into this surface, and the volume under it is used for parking and technical functions. Therefore, the surface is distorted by different entrances and skylights.

© Placebo Effects for A-lab

The office volume is responsive to the varying character of the surroundings, creating social zones where there are good sunlight conditions or spectacular views over the city center. The social zones are programmed with a meeting center, cafeteria, terrace for relaxation, recreation, and sports. The social zones punctuate an atrium that penetrates the entire office building. Here arises a social venue for employees.

terrace / © Placebo Effects for A-lab

The building “breathes” through the green buffer zones located between the façade and atrium. These green zones unite the building’s social zones with the building’s environmental principles – compact building, natural ventilation, double facade and thermal mass.

Cite: Furuto, Alison. "Eco-Cube Proposal / A-lab" 27 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=171985>