Becton Dickinson Campus Center / RMJM

Architects: RMJM
Location: Franklin Lakes, NJ, USA
Principal in Charge: Barbara Hillier
Civil Engineer: Owen, Little & Associates, Beachwood, NJ
Structural Engineer: Leslie E. Robertson Associates, RLLP, New York, NY
Mep engineering: Atkinson Korven Feinberg AKF Engineers, Princeton, NJ
Lighting design: Brandston Partnership, Inc., New York, NY
Construction Management: Gilbane, Inc., Lawrenceville, NJ
Landscape: , Janet Garwood, Senior Associate, Princeton, NJ
Constructed Area: 3,200 sqm
Photographs: Brad Feinknopf

The Campus Center at BD (Becton Dickinson and Company), a medical technology company that serves healthcare institutions, life science researchers, clinical laboratories, industry and the general public, is a 38,500-square-foot facility that bridges and blurs the boundaries between building/landscape, indoor/outdoor, roof/earth, figure/ground, and the two local business cultures of management/production. Site design focused on sustainability and the sanctity of the open space between the main buildings known as the “Great Lawn.”

This building is designed to be both a virtual and literal bridge between two pre-existing AIA National Honor Award-winning buildings on the BD campus designed by Kallman McKinnell Wood in the late Eighties and early Nineties. The Howe Building, to the west, is the corporate headquarters and company’s executive administration building. The Becton Building, to the east, is home to a number of the company’s business units, researchers and production teams.

The Campus Center is located in the “Great Lawn” between the two buildings and enables the two cultures to come together for the purposes of sharing a meal. It accommodates as many as 500 people and includes a number of dining venues, multi-station servery, kitchen, retail store, coffee bar and café, bank, dry cleaner, and support areas including a loading dock and mezzanine-level mechanical areas. There are exterior dining terraces, and areas within the building that can be partitioned into intimate dining or meeting areas.

The final design, which won a prestigious American Architecture Award from the Chicago Athenaeum in 2008, is a fusion of built structure and land form where the resultant architecture is well hidden and the landscape preserved. The finished floor is set at the lowest level of the Howe building (where the existing cafeteria is located) in order to allow the lawn to become a roof over the entire structure and connecting links. Folded concrete slabs create the horizontal planes and connect via steel structural columns that appear to sway. The building plan is given form through spatial volumes attached to the primary intersection of spline walls at the center. These primary walls define the program area and stretch beyond the building enclosure in their north-south axis to gracefully negotiate the changing grade.

A total of 5,246 cubic yards of concrete was placed for the Campus Center. Self Consolidating Concrete (SCC), more widely used in Europe but used with increasing frequency in the US, is more flowable than conventional concrete, but can be just as cohesive and achieve the same durability and strength. SCC was chosen for the project due to the complication of the Campus Center design and to accommodate the vision of exposed concrete surfaces. The increased flowability of SCC allowed the concrete to fill formwork more completely, without segregation and with fewer voids, and with no mechanical vibration which can damage form surfaces.

Cite: "Becton Dickinson Campus Center / RMJM" 03 Apr 2009. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=17091>
  • http://ateliermaterial.blogspot.com/ odris

    Finally a project to stair!

  • http://tendrilandtwine.com Jillian

    Yes, the “great lawn” is gone . . . but all of the right aspects remain. I like this a lot.

  • http://www.talkitect.com Lucas Gray

    The interiors are a bit disappointing to me. I like the columns in the cafeteria but really dont like the sparkly lighting tracks or wall color. The form is fantastic though and I love the planted roof. The cafe seating in the main picture looks like a perfect place to spend an afternoon. Great work.

  • E

    Aesthetically the “Great Lawn” is impressive. Although, it looks like it’s all turf grass. A bit counterproductive to the idea of having a green roof system.

  • heath

    the green roof really match the environment.

  • KOECH GABRIEL

    your stuff is cool it helps a lot. thanks

  • Pingback: AD Round Up: Green Roof Part IV | ArchDaily the best of Architecture

  • Pingback: Green Roof Part IV « Namlee's Blog

  • Pablo

    Great….I made a project of the same topic that I want to share…..I hope someday here in my country build like this.. http://www.youtube.com/watch?v=O7zVRGQnwVA

  • Pingback: Jardins em Telhados Verdes – Coberturas Naturais | Recicla e Decora