ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Dragoon / LEVS Architecten

Dragoon / LEVS Architecten

  • 01:00 - 21 September, 2011
Dragoon / LEVS Architecten
Dragoon / LEVS Architecten, Courtesy of  levs architecten
Courtesy of levs architecten

Courtesy of  levs architecten Courtesy of  levs architecten Courtesy of  levs architecten Courtesy of  levs architecten +10

  • Architects

  • Location

    Markt 6, 3901 Veenendaal, The Netherlands
  • Architects

    LEVS Architecten
  • Client

    Rabo Vastgoed BV, Utrecht
  • Project Year

    2009
  • Photographs

    Courtesy of levs architecten

From the architect. In the district Dragonder in Veenendaal LEVS architects designed three parts of a project. The location is a prominent corner of the district, right on the water. The Bastion, 15 ground level residences in the shape of a half circle border directly on the waterfront behind which lies an important access road, which causes some noise. The Bastion is flanked by Lunet, two apartment buildings with 12 and 18 residences. The central avenue that leads up to the Bastion and the apartments is flanked on one side by four buildings each with 5 ground level residences.

Situation
Situation

In the original urban development plan the Bastion and the apartments were one volume. LEVS architects separated these so that the Bastion now has its own identity of a half-round fort rising from the water. The building has the specific look of a castle, such as horizontal windows flanked by bricks sticking outward that enhance the idea of a fort.

Courtesy of  levs architecten
Courtesy of levs architecten

All projects are made with the same marl coloured bricks clamped in Euro format. The extremely large size (11 x 25 cm) of the bricks emphasises the reference to castles and forts and gives the residents a robust appearance. This reference is enhanced by the large contrast in the façades between large and narrow windows and large parts of closed façade. The windows frames are aluminium.

Courtesy of  levs architecten
Courtesy of levs architecten
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dragoon / LEVS Architecten" 21 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/169764/dragoon-levs-architecten/>
Read comments

11 Comments

Centor4 · September 26, 2011

Dragoon / LEVS Architecten http://t.co/zUb04On6

Santi Maggio Savasta · September 23, 2011

Dragoon / LEVS Architecten http://t.co/q5FHuczw #Architecture #Architettura

deHimer · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten | ArchDaily: http://t.co/xervdhLB

julian gomez · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten | ArchDaily http://t.co/ItLzoyW9 vía @archdaily

Greg Shue · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten #architecture http://t.co/AIwArrkd

Erik Joya · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten: Courtesy of LEVS Architecten Architects: LEVS Architecten… http://t.co/uPbcqpQW

Adhie Indreswara · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten via ArchDaily - Courtesy of LEVS Architecten Architects: LEVS Architecten ... http://t.co/2XFkzcY9

Badini · September 22, 2011

"@ArchDaily: Dragoon / LEVS Architecten http://t.co/JjEYHtAP #architecture"

arch_related · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten: Courtesy of LEVS ArchitectenArchitects: LEVS Architecten Location: Veenendaal, The N... http://t.co/AVqVjpgl

Jonathan Bowman · September 22, 2011

Dragoon / LEVS Architecten http://t.co/4LMwTn9h #architecture

Adam Waltering · September 22, 2011

Wow, this is very visually interesting. The brick color is beautiful. I am curious to see what the project would look like if the Bastion and the apartments were one volume.

···

Comments are closed

Read comments