ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Pasel.Kuenzel Architects
  6. 2011
  7. V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects

  • 01:00 - 12 September, 2011
V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects
V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg +15

From the architect. On the site of a former slaughterhouse in the historical heart of the Dutch university city of Leiden, emerges one of the biggest urban developments of private dwellings in the Netherlands. In their series of eleven, the Rotterdam based architects, Pasel.Künzel Architects, present yet another spectacular house, giving a new interpretation of the classical Dutch housing typology.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

With their V12K0102 residence Pasel.Kuenzel Architects created a remarkable project on an almost triangular building plot, the remnant of an inner city housing block. On a 30 meter long one-story high base, two building volumes were placed on opposite sides, one being the ‘children’s house’ and the other serving as the ‘Parents house’. The two parts facing each other allow a connection with visible eye contact, but are physically separated.

Model
Model

Collective spaces for living, dining and playing are situated on the ground floor, meandering around two intimate courtyards. This setup establishes an immediate relation between ‘life inside and outside’, creating an oasis in the city. Towards the city, the introverted house reveals its inner side with two gigantic glass panes that also permit Dutch light to reach deep into the museum like spaces.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg
Cite: "V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects" 12 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/167879/v12k0102-pasel-kuenzel-architects/>
Read comments

15 Comments

Als · April 05, 2012

I like it, well thought. Made too.

akannah saeed · March 13, 2012

wonderful architecture....

architetende · September 29, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects http://t.co/q1iGA2t2

auto · September 14, 2011

nice work guys, really clean and sophisticated architecture.

Scott Abercrombie · September 14, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects | ArchDaily http://t.co/s7wJDX8 via @archdaily

Nanami X · September 13, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects | ArchDaily http://t.co/8GgGYrJ via @archdaily

energysavinghouse · September 13, 2011

????????????????????????? ?????????????????????? http://t.co/mqJ6t0x

BangkokArchitecturec · September 13, 2011

?????????????????????????? ???????????? http://t.co/1SZB2Wv

macransa · September 13, 2011

??????????V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects | ArchDaily http://t.co/L5IEzIu via @archdaily

Sandra Åhlén · September 13, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects | ArchDaily http://t.co/4UHL27D via @archdaily

marco avetta · September 13, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects http://t.co/ffPER6W via @archdaily

crawldesign · September 13, 2011

??????????? http://t.co/urZ3MAB

up_today_arch · September 13, 2011

clean forms outside and inside! nice piece of architecture.

Nicholas Patten · September 13, 2011

V12K0102 / Pasel.Kuenzel Architects. http://t.co/J3DkOmP

Lukas · September 12, 2011

It is really spectacular how they can make several houses next to each other, each looking completely different, yet all sharing execptional spacial and visual qualities.

I love the connection between parents and childrens bedroom - most clients would object to separation because of long walk up and down but here the tarrace solves it easily.

Also even though living room windows seemingly go out to the public area but in fact it is a low window and it doesn't thread on users privacy that much.

And of course gathering the rooms around the central garden with connection to both ground level areas and upper ones were always my favorite. I really think those are the qualities one should pursue when building a house and they distinguish it from a flat of the same price.

···

Comments are closed

Read comments
© Marcel van der Burg

V12K0102 住宅 / Pasel.Kuenzel Architects