Bilbao City Hall / IMB Arquitectos

© Iñigo Bujedo Aguirre

Architect: IMB Arquitectos
Location: Bilbao,
Project Team: Gloria Iriate, Eduardo Mugica, Agustin de la Brena
Collaborates: Berndt Nischt, Iker Gandarias, Almudena Fernandez, Leyre de Lecea, Anartz Ormaza, Maite Eizagirre
Work Inspection: Iban Gonzalez, Ana Ruiz, Jose Luis Castellanos
Structure Consultant: NB 35 SA
Structure: Tauxme SA
Installations: Ingenieria NIPSA SA
Contractor: UTE Exbasa Amenabar
Photographs: Iñigo Bujedo Aguirre


© Iñigo Bujedo Aguirre

The new headquarters of Bilbao City Hall in San Agustín, is situated in front of the back façade of the Neobaroque Palace that holds the present Town Hall, built in 1892 by Joaquin Rucoba Architect. The recent building contains the technical offices of the Town Hall. The historic building will keep the representative image of the city corporation and the headquarters of the Mayor.

© Iñigo Bujedo Aguirre

The treatment applied to the residual public spaces has the objective to fluff the urban fabric and increase the available area to generate a little plaza becoming an urban antechamber or lobby to access the Town Hall Headquarters. The fragmentation of the whole in two volumes has the will to integrate the building into the city plot, adapt the scale and the heights to the place and enhance the traditional pedestrian way across the parcel.

© Iñigo Bujedo Aguirre

Inside the building the aim has been to create flexible terms of use in the different floors, which are able to generate different types of offices, from the closed one to open work areas or common elements to relax. From the point of view of the Environmental improvement it has been adopted different strategies and actions to increase the quality of the work area and minimize energy consumptions and CO2 emissions.

© Iñigo Bujedo Aguirre

The façade surround offers an intelligent answer to the insolation requests. The skin facing south materialized in a double façade, with maintenance and ventilation camera inside with domotic adjustable slat blinds that regulate the impact of the direct sun light on the workstations and the uptake of heat. The artificial lighting systems regulate discriminating areas the luminance above the worktop, depending the received natural light. The facilities has been designed with maximum efficiency standards and has been incorporate water consumption savings and greywater recovery.

© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bilbao City Hall / IMB Arquitectos" 07 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=166456>

0 comments

Share your thoughts