52 / Suppose Design Office

© Toshiyuki Yano

Architects: Suppose Design Office
Location: ,
Project Team: Makoto Tanijiri, Masashi Shiino
Construction Company: Mitsuko Terada
Structural Engineer: Ohno JapanProject Year: 2010
Project Area: 127,333 sqm
Photographs: Toshiyuki Yano

For this project we were requested to design a clothing shop in Shizuoka-shi Japan. In residential projects, we think about the relationship between the internal and external space but for this project, we started to think about the relationship between the products and the two different spaces.

© Toshiyuki Yano

In the west there are many galleries that do not use spots lights but rather uses natural light to light up the space. The reasoning for the use of natural lighting is that as most painting were painted under natural lighting and only when the painting is viewed under the state it was painted the true beauty of the painting will not show.

© Toshiyuki Yano

Could we not think the same for clothes? By creating a room that is like the outside and creating a room that is like inside, the clothes, shoes and accessories can be place in their rightful space. A 9mm metal sheet wall was placed in a zigzag manner to separate the two different spaces and created big openings.

First Floor Plan

In the space light pours in from the skylight would be for outerwear, shoes and other products that would be used outside. The space that is light up with warm artificial lighting would be for inner wear and stationary. Each product had it place and we placed them to the rightful place. By creating an internal space and external space in a building using only natural light effect, we were able to find a new relationship between outdoor and indoor space.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "52 / Suppose Design Office" 21 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=161689>