Het College Weert / RAU

© Norbert van Onna

Architects: RAU
Location: Weert,
Project Year: 2011
Project Area: 8,860 sqm
Photographs: Norbert van Onna

‘Het College’ in Weert accommodates 1400 pupils and several levels of secondary school: preparatory vocational education, senior general education and pre-university education. The building also houses two sports facilities: a multifunctional sports hall and the municipal sports hall, which meets NOC*NSF standards.

© Norbert van Onna

The school is situated at a green location just outside the city centre of Weert. The building has floor-to-ceiling windows facing the surrounding green area, offering pupils and teachers a stimulating learning environment flooded with natural daylight. The transparent façade allows all the lessons and activities to be seen from outside. Education is not tucked away out of sight here, but rather deliberately ‘put on show’.

© Norbert van Onna

The transparency of the façade is variegated with colored panels. The different colors of the panels along the façade contrast with the natural colors of the surrounding area. Except for green, the colors around the building shift gradually through all the colors of the color wheel. The panels by the main entrance are red, highlighting the heart of the building. Moving north – the cooler side – the color red gradually gives way to warmer yellow; moving south – the warmer side – the color shades toward a cooler purple. The colored panels can also be seen from inside, facilitating orientation within the building.

Elevation

The linear, meandering shape of the school building ensures that the various functions each have their own wing, while never moving far from the centrally situated learning domains. The open learning domains are in line with the school’s innovative education programme, in which pupils learn to work more independently within a recognizable and safe environment. The building also offers rooms for classical education and short instruction classes.

Plan

The main auditorium links the two wings of the building. The wide staircase can potentially also be used as grandstand seating for events. Large domed skylights provide sufficient daylight in the auditorium.

The common areas available to all the learning domains are on the first floor. This floor also accommodates a laboratory and the music and visual arts studios. The ground floor, the north side of the first floor and the entire second floor are set up for teaching. The staff rooms are situated on the first floor, separated from the main walkways that handle most of the traffic. This structure creates a separate staff area that is still centrally located.

© Norbert van Onna

The school’s floor plans are completely open to restructuring. The long-span column structure makes it easy to adapt the building systems if the floor plan changes in future. The classrooms have a net free height of 3.30m, which gives the rooms a pleasant, spacious feel.

© Norbert van Onna

The compact construction of the building ensures a favorable gross-net ratio and high energy efficiency. The colored panels in the façade, the reflective glazing in the windows and the overhanging aluminium canopies that wrap around the building provide sufficient passive heat resistance. This approach made it possible to keep two-thirds of the façade transparent. The aluminium canopies vary in depth depending on the amount of direct sunlight. In combination, these measures ensure a limited heat load, coupled with a proportionate drop in the need to cool the building.

© Norbert van Onna

Thanks to concrete core activation linked to a geothermal heat-pump in the ground, radiators and air conditioning are unnecessary. Buildings without radiators or air conditioning have fewer air currents and lower levels of airborne allergens and dust. The distribution of hot and cold air is highly homogenous and draft-free. The occupants suffer fewer headaches and respiratory infections, which is a particularly important consideration for child development.

Section
Cite: "Het College Weert / RAU" 21 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=161524>

1 comment

Share your thoughts