Lincoln Park Residence / SPACE Architecture + Planning

© Eric Hausman

This house had been sitting on the market for a few years, in short sale. SPACE Architecture + Planning‘s clients, looking for a family home with plenty of room for the kids, fell in love with it and its unusually large yard and lot (for ). This landmark presented several challenges, least of which was the outdated interior and poorly planned living spaces.

Architect: SPACE Architecture + Planning
Location: Chicago, , USA
Project Team: Jean Dufresne, Architect of Record; Irene Yuen, Project Architect
Project Year: 2010
Photographs: Eric Hausman

© Eric Hausman

All systems were updated, a modern addition was added to the rear of the house, to update the living layout, creating a family room/kitchen/mudroom and breakfast area for this larger family (4 kids!). The addition provide the opportunity to add a deck off the second floor, creating a very inviting deck off the home office for our client. All of the interior finishes were replaced and redesigned.

© Eric Hausman

The second floor master suite was redesigned to provide a much more peaceful retreat for the homeowners. The third floor was devoted to the kids, including a new second stair – the original house only had means of egress from the top floor, which did not meet code.

plan

The yard was enclosed with a new 4 car garage, providing a safe area for the kids to play on the new sport court. SPACE Architecture + Planning feel they achieved their goal of turning this house into a home.

plan
© Eric Hausman

General Contractor:  Calvene, Inc.
Electrician: Dexter Electric
Tile: Norman Kevern Tile
Stairs: Lake Shore Stairs
Plumbing: K. Lowe Plumbing
Iron Work: Steel Stairs
HVAC: Sunrise Temperature
Millwork: Vas Design
Concrete Work: Pinel Andrews Const.
Landscaping: Eiserman & Assocs.
BrickWork: Hirsch Brick & Stone
Sports Court: Pav-Tech
Interior Designer: Buckingham Interiors

Cite: "Lincoln Park Residence / SPACE Architecture + Planning" 15 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=159749>