The Recreation Center of “le Bois des Gelles” / G Architecture

© Jerome Epaillard / Alticlic

The Recreation Center of “le Bois des Gelles” has a foothold on the hill, near the sports facilities of the town of and directly related to the Bois des Gelles. This facility accommodates 200 children ages 3 to 11 years old during the holidays and every Wednesday of the school period.

Architect: G Architecture
Location: Rue las Rosas de Madrid, 91140 Villebon Sur Yvette,
Lead Architect: Yann Gautier
Economist: EICP
Structural Engineer: TEC CO
Electrical Engineer: EICP Ingenierie
HQE Engineer: RFR Elements
AMO HQE: Atout Eco
Lighting Design: Lightec
Audio Designer: Sacha Gattino
Project Area: 1,850 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Jerome Epaillard / Alticlic

© Jerome Epaillard / Alticlic

The building opens to play areas on the ground floor for the 6 to 11 year old age group. On the 1st floor there are outdoor play areas that develop on the frame in the ground floor and extend on the hill to a platform area overlooking for the 3 to 6 year old group.

© Jerome Epaillard / Alticlic

The central hall articulates the operation of this facility with an administrative area on the ground floor directly related to the site access on one side and in the other side, the child’s sections take place in an arc to provide a broad view of the “valley de l’Yvette”.

© Jerome Epaillard / Alticlic

The cafeteria comes forward in the administrative area and opens into the valley with successive slots in contrast to the large openings in front of the rest of the building. Soft, black composite panels increase the uniqueness of this volume, which marks the architectural area and access to equipment.

© Jerome Epaillard / Alticlic

The use of wood for the structure, frames and the siding refer to the wooded site where the building falls. The vertical and horizontal bands that enclose large volumes of glass compose the front elevation. The building integrates an environmental charter with the massive use of wood, insulation made of tissue, a double-flow ventilation, Thermal heat pump, roof greening, the recovery of rainwater and an annual consumption of 137 kWh / m² / year.

© Jerome Epaillard / Alticlic
© Jerome Epaillard / Alticlic
© Jerome Epaillard / Alticlic
sections
plan
© Jerome Epaillard / Alticlic
© Jerome Epaillard / Alticlic
© Jerome Epaillard / Alticlic

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Recreation Center of “le Bois des Gelles” / G Architecture" 15 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 17 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=159436>