We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wintergreen Cabin / Balance Associates Architects

  • Architects: Balance Associates Architects
  • Location: Methow Valley, Washington 98814, USA
  • Architects: Balance Associates Architects
  • Project Team: Tom Lencheck AIA, Principal; Timothy Posey, Project Architect
  • Structural Engineers: Fred Cooley, F L Cooley & Associates
  • General Contractor: Bjornsen Construction
  • Area: 1613.0 ft2
  • Project Year: 0
  • Photographs: Steve Keating Photography

© Steve Keating Photography © Steve Keating Photography © Steve Keating Photography © Steve Keating Photography

From the architect. Wintergreen Cabin is a 1,600 sqf cabin built into a steep hillside overlooking a stream with a view to the mountains in the distance. The cabin is anchored into the hill with a concrete base that contains the garage and other utility spaces. The upper floor houses all of the living areas. The south side of the cabin is a single space containing the living/dining/kitchen with large window walls on 3 sides. Decks cantilever off of the concrete base on three sides and allow views into the stream below.  Facing east, the master suite opens out to the stream ravine with glass sliding pocket doors.

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography

The form of the cabin is divided into two primary shapes separating the public and private areas of the cabin.  The public areas of the living, dining and kitchen take shape as a glass box opening out to the view and decks.  To further accentuate the glass box, the structural frame is pulled to the exterior of the glass wall allowing the walls to be primarily glass.  

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography

Large roof overhangs provide protection to the glass wall from both the elements and direct sunlight in the summer months.  The private areas are recessed into to hillside and are more solid in massing.  They also have smaller windows and lower ceiling heights.  The interstitial space contains the entry, vertical circulation and a small office.  A large continuous shed roof gathers the three spaces into one form.

plans
plans
Cite:"Wintergreen Cabin / Balance Associates Architects" 08 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/157316/wintergreen-cabin-balance-associates-architects/>