We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa Julve Restoration / Magén Arquitectos

  • Architects: Magén Arquitectos
  • Location: Calle Mayor, 43, 44600 Alcañiz, Teruel, Spain
  • Architects: Magén Arquitectos
  • Collaborators: Beatriz Olona Poblet (architect), Rafael González Barriada (engineer), José Sainz Sopeña (engineer)
  • Technical Architect: Ignacio Chulilla Moya
  • General Contractor: Construcciones Gil
  • Photographs: Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute

From the architect. Located in the historical City Centre of Alcaniz, the renovation project of the so-called Casa Julve proposes the transformation of this former mansion into a School of Music.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The passage of time had significantly affected the maintenance of the building, which allowed only recognize their original settings in the bay on the main street and the courtyard of the main staircase in poor structural condition. The project involves an intervention from its beginnings as far as reconstruction mimetic emphasis on a clear contrast between the new and existing action, seeking a balance between preserving its heritage values and provide internal coherence to the entire project.

cross section
cross section

The project transforms the building through a reading of their tracks to retrieve unique objects and spaces and replace the changes that had suffered the back of the building by a new intervention, establishing a friendly dialogue between the two through a system of voids located in the central bay while linking historical sites and separate the new intervention, allowing a unified perception of the whole and a feeling of spaciousness to the visually and spatially different plants.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The new core vertical communication is also located in the central band, along the dividing wall, freeing the remaining secondary uses of space. In the first bay after the main façade, the uses are placed to keep clean spaces of the ancient halls. The new hollow space houses faculty and administrative spaces.

first floor plan
first floor plan

Program development was conditioned by the decision to fully maintain its original proportions and open to the street back yard as a new public space of access and expansion of the building and overrun the old town.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The insertion of the building program, representing an increase of its surface, keeping the original volumes, is performed by a compact architecture, structured by the gaps that organize space and improve lighting. In this section can be seen also two additional operations: first, the complete occupation of the plot in the basement and ground floor of the neighboring building to house the concert hall, on the other hand, the change in the range of plants higher in the hollow space to enable an additional floor at an intermediate level.

longitudinal section
longitudinal section

The rehabilitation of the main facade respecting its original language, has restored its original proportions, recovering the upper gallery of arches and wooden eaves on Canete and restoring the stonework on the ground floor, reinforcing its status basamental. Inside, highlights the core role of the existing building with a new local stone cladding in interior walls and rebuilding their original vault. Vertical surfaces of the new interior voids, which illuminate the clasrrom and home to the new stairs are covered with Iroko wood panels, also used on the exterior woodwork.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa Julve Restoration / Magén Arquitectos" 08 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/157211/casa-julve-restoration-magen-arquitectos/>