We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Leimond Nursery School / Archivision Hirotani Studio

  • Architects: Archivision Hirotani Studio
  • Location: Nagahama, Shiga Prefecture, Japan
  • Architects: Archivision Hirotani Studio / Hirotani Yoshihiro and Ishida Yusaku
  • Structural Engineering: Umezawa structural engineers
  • Mechanical Engineering: Azu planning
  • General Contractor: K.K.Okuda Koumuten
  • Client: Social Welfare Corporation Lemonkai
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Kurumata Tamotsu

© Kurumata Tamotsu © Kurumata Tamotsu © Kurumata Tamotsu © Kurumata Tamotsu

From the architect. This nursery school for children, from years zero to five years, stands on the outskirts of Nagahama city in Shiga prefecture. The school has been planned as a single-storey structure with a feeling of transparency between each of the spaces as well as the exterior landscape and, the “House of Light”,as we call it, has been placed in the main nursery area.

© Kurumata Tamotsu
© Kurumata Tamotsu

What we mean by the “House of Light” are conical, square light-wells of different shapes, different color and facing different directions in the high ceiling bringing in various “lights” into the interior space, changing with the time and the seasons.

© Kurumata Tamotsu
© Kurumata Tamotsu

The children may be able to feel the changes of these “lights”, even chase them and play with them, and to enjoy this gift of “light” in their daily activities.

© Kurumata Tamotsu
© Kurumata Tamotsu

Furthermore, the shape of the “House of Light” may be seen from the outside as its unique silhouettes are outlined against the almost unchanging rural scenery, providing it with a little more character.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"The Leimond Nursery School / Archivision Hirotani Studio" 08 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/156854/the-leimond-nursery-school-archivision-hirotani-studio/>