ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. The Miller Hull Partnership
  6. Roundy Residence / The Miller Hull Partnership

Roundy Residence / The Miller Hull Partnership

  • 01:00 - 5 August, 2011
Roundy Residence / The Miller Hull Partnership
Roundy Residence / The Miller Hull Partnership, © Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider © Benjamin Benschneider +17

  • Architects

  • Location

    Lopez Island, Washington 98261, United States
  • Architect

    The Miller Hull Partnership
  • Consultants

    Ascent Construction, Quantum Consulting Engineers, Northwest Mechanical

From the architect. Located in the San Juan Islands of Washington State, the 10 acre site contrasts between gently rolling fields that abruptly terminate in a 100-foot-high bluff that drops to the water’s edge below. The juxtaposition between these two conditions led to the architectural concept.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

High westerly winds from the water blow against the bluff concentrating forces at the top. The house mediates this force by creating a wind break. Stretching along the bluff are the living areas, the entry porch and the garage. This north/south oriented wing is highly glazed to take advantage of the long range views over the bluff to the islands.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

In contrast, the private functions of the house, the bedrooms and guest rooms stretch east/west opening to protected garden areas and a terrace created on the leeward side. Doors open onto a south facing continuous porch with glazed roof. This area has been designed to take advantage of passive solar heating in the winter while providing shading during the summer months.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider

At the juncture of the house is a two-story tower element which contains an art studio and office space. A solar hot water array on the roof provides domestic hot water and augments the hot water hydronic floor heating.

© Benjamin Benschneider
© Benjamin Benschneider
Cite: "Roundy Residence / The Miller Hull Partnership" 05 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/156599/roundy-residence-the-miller-hull-partnership/>
Read comments
Read comments
© Benjamin Benschneider

Roundy Residence / The Miller Hull Partnership