Hotel Atra Doftana / TECON Architects

© Cosmin Dragomir

Architects: TECON Architects
Location: ,
Project Year: 2011
Photographs: Cosmin Dragomir

The building is situated nearby a mountain lake and is configured with two major volumes, taking advantage of the natural form of the site, which presents two major level drops intercalated with two approximately flat areas: one volume that houses the rooms and reception, and the second volume that contains living and dining spaces, the restaurant kitchen and and technical spaces, both volumes are thus articulated as to exploit at maximum the geometric configuration of the land, orientation and views the site has, considering the insertion in site and how the building creates a dialogue with the environment.

© Cosmin Dragomir

The first volume, which houses the rooms is located one level below the access on site, providing on the roof the necessary platform for parking. Thus arranged, the volume is in an undergroundground position (considering the access level), leaving intact the natural image.

Plan

The second volume speculates the steep slope towards the water and is located under the first volume, conceding thus an extension of the green yard space, enabling the opening to the view of all the accomodation spaces.

© Cosmin Dragomir

The building is maily finished using site-specific materials, related to functions, the accommodation is clad in wood while the living and dining zone is covered in stone at the exterior. The construction is taking advantage of the nature of the land revealing minimum of surface, the exterior skin is mainly covered in ground, except the glass surface through which you can admire the lake.

© Cosmin Dragomir

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hotel Atra Doftana / TECON Architects" 25 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=152812>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    i like it how the tourist can get out of his room on a shared terrace and see what happens in the other rooms…. :-<

  2. Thumb up Thumb down -2

    The only feeling that this building evokes is insecurity, from its most private rooms. The pictures of the empty rooms feel cold and there is also no explanation of the red supports. Why red?

Share your thoughts