Shounan House / Jun Igarashi Architects

© Iwan Baan

Architects: Jun Igarashi Architects
Location: Kanagawa,
Project Year: 2009
Project Area: 161.78 sqm
Photographs: Iwan Baan

About the Site

The site is located at an intersection in the Kanagawa prefecture, west of Tokyo. It is a 10-minute walk from the station in an area with many older housing buildings. Across the street on the north side, there is an enormous factory behind a two story wood construction apartment. On the south side there is a three-story housing complex and  on the west side there is an old abandoned house. This project is larger than the surrounding building because there is no gift tax due to the reconstruction of an existing building.

Situation

Program

The project is designed for two generations of a family. The younger generation consists of a couple with two children and the elder generation is a couple. The house should be designed to keep separation between the two generations and a three car parking spot is required.

© Iwan Baan

The Project

This environment is known to be warm throughout the year with the summer being hot and humid for several months. The project starts off with the intention of solving the environmental issue.

Section

The first floor plan is designed to make the most of the space left after placing three car parking spots and a garden. We extruded the floor plan vertically and inclined the wall on the site border. The first floor ceiling height is the minimum possible in section with the remainder for the second floor space.

© Iwan Baan

A small vent opening is placed near the floor on the north side of the first floor and on the south side, an exhaust window is placed. The cool corridor on the north and the warm space on the south create a difference in atmospheric pressure which provides air circulation and insulates the space.

Ground Floor Plan
Cite: "Shounan House / Jun Igarashi Architects" 11 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 29 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=149207>