Rectangle of Light / Jun Igarashi Architects

© Courtesy of

Architects: Jun Igarashi Architects
Location: , Japan
Project Area: 71.54 sqm
Photographs: Courtesy of Jun Igarashi Architects

The parcel is located in the north of a city named Sapporo, where the housing block is split like a grid. Surrounded by 3 buildings, a tiny parcel that contains about 100 sqm was left over. On the east side of the building, there is a promenade with an old growth poplar forest which acts as a windbreaker. While these trees don’t have a direct influence over the parcel itself, they indirectly contribute to the building standard law, which requieres an inevitable set back distance, reducing the usable space within the parcel to 40 sqm.

Situation

In the northern section of the building you will find the stairway, the bathroom, the landing, and other various spaces will be arranged in the north of the building. This is a Buffer zone between the public space and the private space. Behind it, the living room floor is -600mm lower than the surrounding rooms.

© Courtesy of Jun Igarashi Architects

With the decision to make a semi basement, the ceiling of the room becomes higher. I designed a Buffer zone, like a porch, and a big bay window in the south of the LDK. Between the first and the second floor there is some duckboards, and a large bedroom on the top floor.

© Courtesy of Jun Igarashi Architects

This house doesn’t have any window to regard the outer scenery; however, according to the building standard law, some windows must be placed in the building. The windows are covered by a fiber plastic board and, and the ventilation windows are covered by a wooden board, which is the same material as the exterior wall.

Section

In the southern section of the building, the light collects in the rectangle allowing only the reflecting light to shine back into the living space.
But in the back of this rectangle, its light’s origin shows face and changes little by little into another characteristic thing.

Plans
Cite: "Rectangle of Light / Jun Igarashi Architects" 12 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=148915>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Japanese perfection – great work, nonetheless I would never ever jump on this platform hung in the kitchen

  2. Thumb up Thumb down 0

    The complete lack of windows would make me feel claustrophobic. Why build a three-story basement above ground?

  3. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful project but I feel if your going to call it a rectangle of light that there really should be an abundance of light flowing in. That beautiful wall of light seems to simply illuminate the space but not really brighten up the space enough to really let all the wonderful design elements flourish.

Share your thoughts