Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten

© Courtesy of

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: Amsterdam,
Project Year: 2004
Project Area: 6,500 sqm
Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The Rietveld Academy of Art has been expanded with a studio building of nine storys, including the basement. Its north facade, which overlooks the old building, is fully transparent so that the studios are flooded with light. By contrast, the south side facing the street is opaque from the first story upwards, stressing the openness of Rietveld’s own building beyond.

© Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

All facades, sides included, are clad with 16,000 square tiles in pressed Czech glass, specially produced for the new wing. The audiovisual rooms assemble along the mute south side, with the exhibition area and other high-profile spaces occupying the glazed ground floor. The interior is a neutral grey and white except for the stairs which sport the Rietveld colors red, blue and yellow.

section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gerrit Rietveld Academy / Benthem Crouwel Architekten" 27 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=147637>

3 comments

      • Thumb up Thumb down 0

        Sorry, but it just doesn’t work. The floors are too low (they squeezed an extra floor in), only one side of the building permits daylight access, making the spaces on the other side dark and depressive (not profiting from the northern light at all because that light is blocked by a corridor.) It is also quite ironic that all the students in the New Building can have a look at is the beautiful original Rietveld building but they can’t study in there since their department was banned to this New Building…

Share your thoughts