Penthouse Las Palmas / Benthem Crouwel Architekten

© Courtesy of

Architects: Benthem Crouwel Architekten
Location: , The Netherlands
Project Year: 2008
Project Area: 2,350 sqm
Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The Penthouse floats a good three metres above the Las Palmas building, held aloft on thin steel columns. This two-story office volume is rounded off vertically at the head ends, in deliberate contrast with all other buildings on Wilhelmina Pier. The maritime mood projected by the Penthouse refers to its waterside location and to the history, inextricably interwoven with shipping, of the Kop van Zuid project on the south bank of the Maas River.

© Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The Penthouse stands on twenty-three columns, with special attention to the feet to enhance the floating effect. The main core of Las Palmas stitches together old and new elements, lending stability to the whole. A large goods lift in this core ascends to a roof terrace, lying below the volume of the roof structure, and containing fourteen parking places. Above, the white volume opens up to the north and south with story-height butt-jointed glazing. Both directions offer an unimpeded view of the river, the Rijnhaven harbor basin and the shorelines of the city beyond. The Penthouse acts as an eye-catcher anchoring the refurbished Las Palmas in the skyline of Wilhelmina Pier.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Penthouse Las Palmas / Benthem Crouwel Architekten" 10 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=147490>
  • Bopp

    already?