the world's most visited architecture website

Wiroa Station Wine Cellar / MAP Architects

  • Architects: MAP Architects
  • Location: Bay of Islands, New Zealand
  • Project Team: Simon Elvidge, Knut Menden
  • Structural Engineer: Powell Fenwick Consultants Ltd
  • Main Contractor: Dave Crabb, Circle D Construction
  • Area: 25.0 sqm
  • Photographs: Brian Cully

© Brian Cully © Brian Cully © Brian Cully © Brian Cully

From the architect. The building is a simple viewing platform, and wine tasting room for the use of residents of a small beach side development in the far north of New Zealand.


Restricted to 25m2 due to local planning regulations, and set in to the hill side to reduce the presence on the skyline, this simple building forms a calm backdrop to the scenery, intended to enhance the enjoyment of the environment, and wine tasting.


Utilising the local vernacular of wartime coastal bunkers, the concrete wine cellar opens into a broad wedge to allow a stunning elevated vista of the Bay of Islands.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Wiroa Station Wine Cellar / MAP Architects" 23 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <>