Corporate Office for India Glycols / Morphogenesis

©

Architects: Morphogenesis
Location: , India
Project area: 391,741 sqf
Project year: 2009
Photographs: Courtesy of Morphogenesis

© Morphogenesis

The office design for the corporate office for India Glycols embodies the issues concerning the workplace today, and explores the paradigm of the office space as a social activity. Sited in a non-contextual suburban area of Delhi, the setting, led to the development of an introverted scheme that would address environmental and socio-economic issues from first principles.

render 05

As is the nature of most custom designed corporate developments, the building had to exemplify the identity and corporate ideology of equity and transparency in the workplace as an integral part of the architectural vocabulary. Conceived as a solid perimeter scheme with a more fluid interior, the morphology blurs the interface between the inside and outside. The site surroundings and context along with an optimum enclosed square volume enabled a built form with minimum exposed surface area. The built form configured of 8m wide office bays optimizes the natural day lighting and helps to define the programmatic requirements of the office. A stacking system is used to generate a variety of open spaces; courtyards, verandahs, terraces, green roofs etc. that help to structure the office spaces. A central spine traversing the built volume serves as the common activity zone, with other departments branching out. The design’s conceptual strength comes from the spatial organization which creates overlaps between the exterior and the interior and between the various programmatic requirements, hence creating a vibrant and creative work environment.

© Morphogenesis

Energy Consciousness dictates the internal spatial and programmatic composition through a series of open and semi-open spaces. Instead of an overlay of an environmental layer, Passive design techniques are employed throughout the scheme and takes into consideration the importance and relevance of energy conscious design within the modern work culture. Solar exclusion is achieved by means of a solid external perimeter, which only permits diffused daylight into the office environs. The reliance on artificial Lighting is substantially reduced as courtyards are created to increase natural light levels on the floor plates. The courtyards help to keep the solar ingress out and control the temperatures of a multitude of spaces throughout the building while also allowing for sufficient day lighting into the workspaces. External Spaces are tempered using courtyards and terrace gardens that facilitate thermal insulation. Shaded Outer façade with air cavity construction, very small slit windows on the outside, courtyards with microclimate controls (shading and mist gardens, water bodies and plantations) all aid in reducing the solar ingress. Green Roofs and terrace gardens also provide a high level of thermal insulation. Water bodies aid in evaporative cooling thereby reducing dependence on artificial means of cooling and also create a microcosm of the civic environment rich with the potential for social transactions.

plan 03

The underlying principle was that ‘The work place should manifest itself as a more flexible and integral part of an employee’s life rather than a separate entity of specified hours of confinement.’ Rhythmic articulation of volumes and spaces generates a scheme that is a radical departure from the structured differentiated spaces of the traditional office and the monotony of the open plan halls that have dominated office planning. The IGL campus makes a cultural statement through the importance and relevance of energy conscious design within the contemporary Indian work culture paradigm.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Corporate Office for India Glycols / Morphogenesis" 21 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=144765>
  • AK

    Its surprising!!! the green courtyards, which were supposed to be exterior environs most sought after at the day time, look worst in daylight. These look much better and lively with artificial lighting. The colour combination looks horrible. The ACP cladding looks shabby.. And who took the snaps??? Worst photographer ever… Even, when i know, that the design might be good, i cant appreciate it with these snaps..

  • http://www.designbuildsource.com.au Carol | Editor

    AK seems to be a bit bitter; i personally like the images and think this was a great article with vibrant images