We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Baró Gallery / Sub Estudio

  • Architects: Sub Estudio
  • Location: Sao Paulo - São Paulo, Brazil
  • Architects: Sub Estudio
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Fran Parente

© Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente

From the architect. The Baró / Emma Thomas Gallery was the first project of the architects Julia Masagão, Isabel Nassif and Renata Pedrosa in a partnership that led to their office: sub estudio.

© Fran Parente
© Fran Parente

The old warehouse that was used to be a parking lot, is located in a neighborhood in São Paulo, that used to be an industrial area, Barra Funda. It’s a peculiar design of laminated wood arches which bear a span of 30 meters. The windows on two sides are also original timber and allow a diffuse light inside the gallery.

© Fran Parente
© Fran Parente

The warehouse is in the middle of the block, not on the façade. So the access is given under a residential building. The entire façade on the street, was made of cobogos, on both sides of the building, to maintain a unity of these two volumes.

© Fran Parente
© Fran Parente

On these both sides, where the ceiling is lower, are those programs that need more privacy, as the offices, reception, coffee and collections that are not on exhibition.

© Fran Parente
© Fran Parente

On this whole area where the ceiling is lower, there’s also the entrance, creating an warmer arrival and a more welcoming environment, until you enter the exhibition hall, with 12 meters high, making the space feel even bigger.

© Fran Parente
© Fran Parente

The exhibition area was kept free so the gallery can change for each exhibition, using free walls that can move around the space.

© Fran Parente
© Fran Parente

On the back of the warehouse there used to be three volumes, which was transformed in two volumes with an small garden, a video room, bathroom and a small meeting room.

© Fran Parente
© Fran Parente

These two volumes are connected with a metal walkway that serves as an observatory, a place where you see the whole gallery from the top.

© Fran Parente
© Fran Parente

The garden on the back is used to expose outdoor works, and also a nice place to chill.

© Fran Parente
© Fran Parente
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"The Baró Gallery / Sub Estudio" 19 Jun 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/144173/the-baro-gallery-sub-estudio/>