We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New Musée Cantonal des Beaux-Arts Competition proposal / Allied Works Architecture

© Allied Works Architecture
© Allied Works Architecture

Allied Works Architecture was named one of eighteen international finalists to create the Pôle Muséal Lausanne, which encompasses tranforming an hlistoric train shed and industrial site into a new cultural district. As part of the competition, Allied Works created a master plan and completed the building design for the new Musée Cantonal des Beaux-Arts (MCBA). Future institutions include the Musée de design et d’arts appliqués contemporains (MUDAC) and the Musée de l’Elysée. More images and architect’s description after the break.

Allied Works’ design was developed in collaboration with an international team of designers, including Latz+Partner for Landscape, Resnicow Schroeder Associates for Cultural Planning, and Nicolet Chartrand Knoll for Structural and Civil.

Cultural District Master Plan Located at the critical intersection of landscape and infrastructure and adjacent Lausanne’s main train station, Allied Works’ proposal builds upon what exists to create a beacon and powerful new urban gateway, signifying the city’s social and cultural center and growth into an international city. The site becomes one interwoven precinct for the arts, engaging the principles of unity and celebrating the unique combination of cultural, public and landscaped space. The first phase of development includes: restoring the original landscape and expanding the open space for the public; establishing a continuous walking path through the cultural district known as the “Arts Walk”; and creating the new MCBA, which catalyzes the site into one unified arts experience.

© Allied Works Architecture
© Allied Works Architecture

Building Design Entering through a new sculpture court, the visitor is greeted with arts program information, fountains, installation art and outdoor events. One approaches the MCBA by either rising up the Arts Walk or filtering through a new multi-functional community space, which occupies the existing train shed. Moving through the community space, the visitor first encounters the glass exhibition hall. From there one continues into the sheltered court, covered in wisteria in the summer and protected from the noise of the trains. Rising up a gradual landscape stair, the garden is a place of repose that serves as the forecourt for the new MCBA.

© Allied Works Architecture
© Allied Works Architecture

The forms and spaces of the new MCBA are both monumental and transparent. The building’s geologic form is fractured by activity, providing glimpses into and through the heart of the building. Ideal gallery proportions establish a rhythm of space and structure along the Arts Walk and rail lines. Between galleries, structure, circulation and light form fissures of transparency – filtering and diffusing light into the galleries, providing views to the landscape and city while connecting the building vertically. With a simple juxtaposition and pivot of structure the building becomes alive with light and energy. The new architecture binds the city, landscape and art into one synthetic experience.

© Allied Works Architecture
© Allied Works Architecture
Cite:Sebastian Jordana. "New Musée Cantonal des Beaux-Arts Competition proposal / Allied Works Architecture" 14 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/143606/new-muse%25cc%2581e-cantonal-des-beaux-arts-competition-proposal-allied-works-architecture/>