Casa Arenas / AD11

© Courtesy of

Architects: AD11 / Margarita Peredo Arenas, Salvador Macias Corona, Francisco Gutiérrez Peregrina
Location: Jalisco,
Project Year: 2011
Project Area: 200 sqm
Photographs: Courtesy of AD11

This property was located on a horizontal condominium corner. The arrangement was to avoid different ground levels, creating a single floor project designed for two adults. The boundary, with the surrounding homes of more than one level, was a challenge for connivance with discordant elevations; therefore, it was decided to include high ceilings in the day areas. This not only integrates the house to its context, but also provides an evocative sense of space in the internal composition of the house.

© Courtesy of AD11

The program was simple with a principal bedroom, studio, day and guests areas, services and a guest room. The plan view recalls the binuclear houses of Marcel Breuer, with two bays connected by a north-south oriented circulation. Strictly speaking, one of these areas is organized for day activities and other services (guests areas), while the other area is for the bedrooms and the studio (private areas).

Floor Plan

The two cores are contained by a tectonic and discontinuous wall, in which the double height blocks overlook. The white belt is shown as a base that creates gardens for both day and private areas. It shows a sign of contradiction between a modern tectonic base and stereotomic heaviness of the solid bodies that continue until they reach the level of the neighbors, finishing off the structure. They are manufactured of an organic material, river sand, mortar and steel burrs that have oxidized.

© Courtesy of AD11

The skylights trail offer lit spaces, which don’t need openings to the outside, allowing the house views to be of its gardens. The house is an enclosure that contains continuous spaces that could be deprived, if desired, or can be shared with a subtle sheen of privacy.

© Courtesy of AD11
Cite: "Casa Arenas / AD11" 16 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=143449>

1 comment

Share your thoughts