We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Mangrove: Agung Sedayu Center / Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo

Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo
Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo

Departing from what is already exists in the mangrove forest of Jakarta, the Agung Sedayu Center rises out of the natural habitat as an iconic volume that takes in the breathtaking views of the forest.  The Agung Sedayu Center is an office building for Jakarta, Indonesia by Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo. Read on for more on this project after the break.

The Mangroves consist of two asymmetrical towers that rotate to get the beautiful vista while capturing sunlight from morning to midday. A corridor without artificial air conditioner encircles each floor. The corridors serve as a barrier between the sun’s heat and the workspaces.  They absorb the heat gain while allowing light in thereby reducing the dependence on electricity for artificial light and air in the buildings.

Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo
Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo

The Mangrove offers flexible spaces on each floor. A skeletal structure is used as the main structural system for the façade, which provides shade for interior spaces.  The density of this shading system varies and is adjustable with the annual movement of the sun.

section 01
section 01

The Mangrove is designed to become part of the mangrove forest of Jakarta in that it can be used by the public. The towers are open to the public as an extension of the forest: the Jakarta sea, the mangroves, the promenade, the tower ground floor, the podium floor, and the roof floor are designed to be accessible by those who want to enjoy the north sea of Jakarta. A dynamic pedestrian bridge escorts visitors from the promenade up to the podium level. The buildings are inaccessible by car.  In order to preserve the health of the forest, the project promotes accessibility to only pedestrians and cyclists. Architects: Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, Rahadi Utomo Location: Jakarta, Indonesia Competition Year: 2011 Client: Agung Sedayu Group Site Area: 9.429 sqm Built Up Area: 28.200 sqm Status: Idea

Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo
Courtesy of Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo
Cite:Irina Vinnitskaya. "The Mangrove: Agung Sedayu Center / Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, and Rahadi Utomo" 14 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/142710/the-mangrove-agung-sedayu-center-agung-mahaputra-andika-priya-utama-arief-aditya-putra-dely-hamzah-nidia-safiana-and-rahadi-utomo/>