Wood house in Caviano / Wespi de Meuron

Architects: Markus Wespi Jérôme de Meuron architects
Location: Caviano, Switzerland
Project year: 2008
Photographs: Wespi de Meuron

The house is located in an area of new buildings outside the historical center of Caviano, with a wonderful view on the and the mountains.

With its silver-dark-gray color and pure shape the house takes itself inconspicuously back and connects with natural stonewalls of the surroundings rather than with the heterogeneous buildings.

A hillside volume extension embodies the house with the mountain and enables a direct access to the upper house level.

The irregular window setting is melting the floors to a unit without recognizable partitioning.

Large space-strutted panorama openings alternate with small square ventilation windows.

To achieve an optimization of costs, it has been chosen a timber construction, a compact volume, simple details and low cost materials.

At the inside the prefabrication is recognizable – the raw wood elements remains visible and are painted with the same silver-dark-gray colour as it was used for the timber facades.

Cite: "Wood house in Caviano / Wespi de Meuron" 14 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=13991>

14 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    does anyone know more about the finish to the particle board, is it just sealed and painted or some other treatment? it is a very nice use of a cheap material with fine detail….
    detail drawings would be welcome, please post more details and drawings. thanks

  2. Thumb up Thumb down 0

    Good looking piece indeed. But I was badly disappointed by the floor plans. They lack any reason, and are even merely stupid.

    • Thumb up Thumb down 0

      Yeah, I guess this is just a fake address, still it would make women happy. The lot is somewhere at the other side of the body of the lake.

  3. Thumb up Thumb down +1

    Total lack of humanity. Oh puhleeese – yet another incongruous blockhouse look. A colourless, featureless harsh thing atop the beautiful, warm soft landscape. AND the morose grey interior. How very Swiss. It does not connect with anything except the term eyesore.

Share your thoughts