We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kanzlei Balkenhol / Ecker Architekten

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González

From the architect. This building is protected under historic preservation laws and was renovated as a professional leasing property for law offices and an accounting firm. Built on a massive plinth, two facades are adorned with elaborate sandstone decorations in the neo-classic style. 

floor plan
floor plan

Due to decades of vacancy and neglect, the bearing capacity of the floors no longer met code and the entire building, from the basement to the roof rafters, was gutted. The outer envelope was the only remnant of the original structure to remain intact.

© Brigida González
© Brigida González

An former addition to the rear of the existing sturcture has been replaced by a new centrally-located building core containing stairs, entryways, toilets, wardrobes and break rooms. This aluminum-clad extension is separated by a fully-gazed circulation space that demarks a neutral joint between the historic main building and its modern counterpart. The colors and materials palette creates a harmonious composition of old and new, and restores the luster to this small gem in the Odenwald.

© Brigida González
© Brigida González
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Kanzlei Balkenhol / Ecker Architekten" 02 Jun 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/139571/kanzlei-balkenhol-ecker-architekten/>