We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sopot Business Center / Studio za arhitekturu d.o.o.

Courtesy of Studio za arhitekturu d.o.o.
Courtesy of Studio za arhitekturu d.o.o.

Sopot Business Center by Studio za arhitekturu d.o.o. is the 2nd Prize winner of a competition for  Zagreb, Croatia.  It features a dynamic assortment of spaces that shift in section creating distinct open spaces that provide connections through the various parts of the complex. More on this project after the break.

The basis of the complex is to create spaces that interchangeably open towards the north and the south, resulting in a dynamic structure of pyramidal forms. These elements stretch horizontally, equally through all underground and surface levels. Open spaces, narrow clefts, ramps and slanting ceilings enable communication throughout the centre, establishing a series of separate entrances, but also ensuring the possibility of airing and natural light in a large part of work areas.

elevation 01
elevation 01

The openness of the structure and indentation of pedestrian flow into the new complex, as well as horizontal composition, establish directions and offer a response to the urban structure of the new city.  The building becomes an extension of the ground and the urban fabric so that it is not designed exclusively for the users of the Business Center but welcomes everyone from the city. Architects: Studio za arhitekturu d.o.o. Location: Zagreb, Croatia Project: Sopot Business Centre Client: POSLOVNI PROJEKT SOPOT d.o Project date: 2011.  competition, 2nd prize Collaborators: Tajana Derenčinović Jelčić, Andreja Dodig, Petar Reić, Simona Sović Štos, Zorana Zdjelar, Freya d.o.o. Gross surface area: 42,823 sqm Site area: 7,500 sqm

section 01
section 01
Cite:Irina Vinnitskaya. "Sopot Business Center / Studio za arhitekturu d.o.o. " 29 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/138697/sopot-business-center-studio-za-arhitekturu-d-o-o/>