Landsbyhuset / Cebra

© Vivian Leisner

Architects: Cebra
Location: , Denmark
Project Year: 2010
Project Area: 600 sqm
Photographs: Vivian Leisner

The Landsbyhuset in Gyrstinge is an attractor in a small community, a magnet for sports and social activity. Since it is a facility for the whole village, it is intended as a visual symbol that can be a part of a common consciousness. The building should be a kind of magnet- a center that sucks up activity and functions from the surroundings to become a lively hot spot for the village.

© Vivian Leisner

The building has a central common space for sports, big events and noisy activities. This room serves as an inner center- a kind of indoor town square – where people can come and go as they want. Sometimes this central space is used for sports such as badminton, handball and volleyball, and at other times it used for parties, Christmas events and markets. This space is big, open and flexible, making it suitable for all occasions.

© Vivian Leisner

In direct connection to this inner plaza a range of smaller room are placed, forming two “bars” along the sides of the building. These rooms are all specialized and a bit more mono functional. The bars contain a small hostel, a fitness and yoga room, a kitchen, changing facilities. One could argue that the main room in the center becomes the magnet and the smaller functions around it.

Model 2

The building has a traditional Danish pitch roof which is the symbol for house! This very recognizable shape is cut in different ways so that concave outer spaces emerge. These make outdoor activities better and they make the building more forthcoming with the cuts become entrances and so on. One could also say that the traditional, almost archetypal, shape of the pitch roof house becomes dynamic and vibrant. In this sense, The Landsbyhuset is a vibrant or “dancing” house.

Sketch: Form

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Landsbyhuset / Cebra" 01 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=138397>
  • dk

    What a shame that the niches and gardens were eliminated, probably because of economical/rational considerations.
    It’s shame ad1: because the whole concept is built on those gardens (cf. sketches), ad2: because, thus, the entire form is a poor leftover which emphasises the contradiction between the conceptualism and the functional precision/accuracy.
    Nonetheless, still a nice one but rather on the face of it.

  • David Kohout

    What a shame that almost all of the niches and gardens were eliminated, probably because of economical/rational considerations.
    It’s shame because ad1: the whole concept is built on those gardens (cf. sketches), ad2: thus, the entire form is a poor leftover which emphasises the contradiction between the conceptualism and the functional precision/accuracy.
    Nonetheless, still a nice one but rather on the face of it.