We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Orokonui Ecosanctuary Visitor Centre / Architectural Ecology

  • Architects: Architectural Ecology
  • Location: Dunedin, New Zealand
  • Architects: Architectural Ecology
  • Structural Engineer: Hadley & Robinson Ltd
  • Mechanical Engineer: MSS Ltd
  • Contractor: Naylor Love Limited
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Patrick Reynolds

© Patrick Reynolds © Patrick Reynolds © Patrick Reynolds © Patrick Reynolds

From the architect. The Otago Natural History Trust is focused on providing an area of native forest where indigenous plants and animals can live in the wild without threat from most introduced pests. The Trust has established a mainland island and sanctuary just north of Dunedin.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

The client asked for a truly New Zealand building – something that fits into the landscape. This visitor centre is about the interpretation of this place and the discovery of landscape as a repository of unique flora, fauna and histories of local people.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

As with all New Zealand landscapes, microclimate defines not only the soil types, plants and animals but also how we live and build. The Orokonui Ecosanctuary Visitor Centre is located on the upper slopes of Mopanui and Mihiwaka. The site is typically misty and the vegetation is described as a ‘Cloud Forest’. There can be high winds throughout the seasons with snow and ice in winter. In summer, droughts are not uncommon.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

The design and construction of the visitor centre is an attempt to respond to these conditions and to answer the user needs.

plan
plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Orokonui Ecosanctuary Visitor Centre / Architectural Ecology" 19 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/135934/orokonui-ecosanctuary-visitor-centre-architectural-ecology/>