We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Berma / OGO Arquitectos

  • Architects: OGO Arquitectos
  • Location: Póvoa de Varzim, Portugal
  • Architects: OGO Arquitectos
  • Collaborator: Rui Loureiro
  • Client: Berma, centro de impressão digital lda.
  • Area: 1965.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Ricardo Machado

© Ricardo Machado © Ricardo Machado © Ricardo Machado © Ricardo Machado

From the architect. The aim of the project was to redesign an existing industrial building, dated from the 80´s, for the headquarters of a company. One of the main company requests was that the redesign achieves the same quality as their standards in the market.

© Ricardo Machado
© Ricardo Machado

The strategy was to keep the existent structure, considering two goals: adapt the existing facilities to a new use, and create a new skin for the exterior image.

elevation
elevation

That skin was built with a two layers system of perforated aluminum sheet, assuming a triangular form that works both as a security system and as a solar shading protection.

© Ricardo Machado
© Ricardo Machado

The existing building was transformed into a large scale sculpture. In opposition to the cold form of the perforated metal sheet, a wood batten opens the personnel´s resting room and the control center to the exterior.

© Ricardo Machado
© Ricardo Machado

The cross created with the extension of the wood to the gates, defines the entry point: a small garden where a centenary olive tree was planted.

On the ground level, the main entry was assumed as a projected box in painted steel that works as a light box and where the company identity was located.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Berma / OGO Arquitectos" 14 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/134713/berma-ogo-arquitectos/>