Social Groups House in Auckland / Mitchell and Stout Architects

© Patrick Reynolds

Architects: Mitchell and Stout Architects
Location: ,
Project area: 520 sqm
Project year: 2007
Photographs: Patrick Reynolds

© Patrick Reynolds

This house in three parts is designed to have the flexibility to accommodate various social groups. The house, apartment, and studio share social and exterior spaces, but could operate almost independently.

The site is elevated on a busy road, close to a beach, with great views over the harbour. Auckland is a city where outdoor life is vigorously embraced.

ground floor plan

The concrete walls of the buildings- which associate with the nearby historic concrete coastal fortifications- are partly covered with creeper, to soften them and protect them from the summer sun and rain. Plastic roofs, like wings or sails, give privacy and protection. Rainwater is collected off the roof via a large gutter into a tank for domestic use. Solar panels augment the heating of water. The materials of precast concrete, plywood, plastic and quarry tile are common vernacular fare in Auckland, but not usually put together like this.

© Patrick Reynolds

The traditional veranda has become a roof terrace, hedged and covered- a much used dining room with a view.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Groups House in Auckland / Mitchell and Stout Architects" 14 May 2011. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=134330>

1 comment

Share your thoughts