Sliding House / MacKay-Lyons Sweetapple Architects

© Brian MacKay-Lyons

The house is sited on an agrarian hillside, along a 250 year old existing stone wall so as to cultivate rather than consume the field. Its sliding axis is eastward, down the hillside to the lake. In the historic village below there are three houses, corresponding to three sons of the original settlers. There are three barns, three chicken houses, etc. The third barn was demolished in the 1970s. The Sliding House adds back this lost barn. It is sited orthogonally to the other village buildings. It is both of its place and radically modern – testing the limits of a critical regionalist position.

Architects: MacKay-Lyons Sweetapple Architects
Location: Halifax, Nova Scotia,
Photographs: Brian MacKay-Lyons, Courtesy of

© Greg Richardson

The Sliding House sets up a tension between a ‘plumb’ interior and a ‘crooked exterior.’ A building precedent is the 1753 house immediately below, leaning down hill due to 250 years of prevailing westerly winds. The plan addresses the human need for prospect and refuge. A thick north service wall containing stairs, baths, kitchen, hearth, and storage protects the house from the cold north winds; while the continuous south ribbon window opens the house to the sun, and the absolute ocean horizon. The volume of the house pinwheels symmetrically in section about the horizontal axis of the ribbon window, creating an upper and a lower bedroom.

© Greg Richardson

The rough exterior cladding of industrial corrugated metal is contrasted with a refined interior hardwood liner completely crafted of flush, bleached clear poplar. The tilted box allows the corrugated roof to drain downhill. The quiet restraint of this minimal aesthetic allows the power of the landscape to dominate. This is an absolute architecture both in its platonic form and in its irreducible, monolithic palette of materials. It approaches the idea of zero – minimal form, maximum content.

Cite: "Sliding House / MacKay-Lyons Sweetapple Architects" 06 May 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=133540>

0 comments

Share your thoughts