Villa Håkansson-Tegman / Johan Sundberg

© Kasper Dudzik

Architects: Johan Sundberg
Location: Höllviken, Sweden
Collaborator: Mattias Andréasson
Landscaping: Maria Arborgh
Structural engineer: Laine Montelin, Tyréns
Client: Håkansson-Tegman Family
Builder: Lars Benjaminsson
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Kasper Dudzik

© Kasper Dudzik

Höllviken south of Malmö was originally a seaside resort, but the forested rows of summer houses are continuously being transformed into a carpet of permanent housing. The site is a somewhat complicated corner lot with roads to the north and west.

The client is a middle-aged couple with children who have now left the household. They commissioned a modern and nature-oriented one story house where sensuous qualities were the most important parameters throughout the design process.

© Kasper Dudzik

The house is angled around an inner garden and, much like the Bergman Werntoft house, rests on the tradition of the Danish atrium house from the 60s and 70s. Three small bedrooms crowd together in the northern wing of the house, while the western wing is a continuous sequence of spaces consisting of a kitchen, dining room, library, living area, and winter garden.

plan

The outer walls along the streets are clad with Pedersen clay bricks working as a screen. During the later part of the day the sun moves to the west of the building. A corner window in the western wing together with a series of openings in the screen together create a very different interior light during these hours.

© Kasper Dudzik

The stucture is a steel-enforced timber frame. Windows and sliding glass doors are made from Schüco aluminum profiles. The front and garage doors are custom made from ammonium smoked oak.

Cite: "Villa Håkansson-Tegman / Johan Sundberg" 03 May 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=132071>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Lovely project. I really like the different materials together. I feel inspired…

Share your thoughts