EDF Archives Centre / LAN Architecture

© Julien Lanoo

Architects: LAN Architecture
Location: , France
Project area: 6,800 sqm
Project year: 2008 – 2011
Photographs: Julien Lanoo

© Julien Lanoo

This building, symbol of the long term and visible presence of EDF in the Meuse and Haute Marne region, hosts the company’s industrial records.

Within the framework of the Meuse and Haute Marne economic support programme, EDF has decided to centralise all its intermediary Engineering Production Management archives in Bure-Saudron.

section 01

Until now, these paper copy archives had been stored in nuclear, hydraulic and thermal production units, as well as in engineering units and associated services.

The new centre allows the documents’ organisation and it also ameliorates the storage and the utilisation processes. These archives, on paper-based and microfilm-based formats, will occupy about 70 km of shelves.

The building has also a laboratory for micro-films, specifically designed for this purpose.

© Julien Lanoo

The concept

We realised a five level, 19 m high building within a plot of 3.30 hectares comprehensive of an archives area covering approximately 1,400 m2 and a total surface of approximately 7,000 m2.

This approach results in: – considerable saving in terms of the building’s envelope – improved functionality translated by a reduced number of kilometres covered per year, – a marginal impact on the landscape (with view points at a considerable distance from the building), – the possibility of a maximum use of the excavated land around the building’s footprint to control water recuperation and treatment on the site, – an energetically and environmentally extremely high performance building, – the creation of a symbol representative of the approach taken by the Mouse and Haute Marne economic support programme.

© Julien Lanoo

The typology

An archives storage building needs to have a considerable inertia with a minimal exchange with its external setting. The need for fast and simple site management and optimum storage efficiency led us to develop a simple and rational layout.

The building is divided into 2 programmes: archives and offices. The archives’ part is composed by 20 storehouses of 200 m2 each; with regulated temperature and hygrometry. The blocks can resist fire for 2 hours and they are equipped with a sprinkling system.

© Julien Lanoo

The offices’ part is N/W oriented, embedded in a natural slope planted with trees and plants. The offices have an ideal view on the surrounding landscape.

© Julien Lanoo

The landscape

Tree-planted surfaces give some advantages: from an ecological point of view the trees protect the building against climatic issues. From an aesthetical point of view – and within an idea of landscape integration – they complete the building by inserting a pattern recurring from the landscape: the “merlons”, narrow strips of land planted with hardwoods.

© Julien Lanoo

The project of the landscape foresees the framing of the views from the offices by planting vegetable masses. Some framings already exist from the highway in the project’s direction.

A game of sequences is set in combination with the architectural plan in order to vary the visuals and to put an accent on the building’s continuity with its landscape.

elevation

Energy

Heat production is principally based on renewable energies and a heat pump. The choice made for the ventilation was to use a double flow ventilation system with heat recuperation.

This limits energy consumption resulting from heating and ensures the good sanitary quality of the air. Low voltage luminaries will result in considerable savings in terms of internal loads. Storage areas will be equipped with presence detectors. The high performance of the envelope combined with economic ventilation and lighting systems reduces energy requirements. The use of renewable energies and a heat pump will result in a high level of energy autonomy. The total power consumed by the building represents 29 kWh/m2.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "EDF Archives Centre / LAN Architecture" 01 May 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=131621>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice to see my hiked energy bills are being used to make pretty office buildings. Next time Im late with an invoice I’ll mention that I’d rather they lower my bills first….

  2. Thumb up Thumb down 0

    Thank you a lot for sharing this with all folks you actually recognise what you are talking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =). We could have a link trade contract between us

Share your thoughts