We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Maison Leguay / Moussafir Architectes Associés

  • Architects: Moussafir Architectes Associés
  • Location: Rue Charcot, 92270 Bois-Colombes, France
  • Architects: Moussafir Architectes Associés - Jacques Moussafir, Gilles Poirée
  • Area: 232.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée

Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée

From the architect. In order to preserve the character of this classic brick-and-stone suburban house while doubling its surface area, we decided to duplicate it by adding two side blocks, two ‘clones’ set at right angles to it, where there used to be a shed. This arrangement has allowed us to create a harmonious trio of buildings set around an inner garden, while preserving the street alignment. The new home is made up of three dissociated elementary blocks, a square and two rectangles, separated by two narrow glazed gaps and with matching sloping rooves.

plan 01
plan 01

With its new truncated roof that lets the light from the south into the living areas laid out on the north side, the ‘stem cell’ blends in so well with its extensions – thanks to its shape, the materials used and its fenestration – that it becomes hard to distinguish the old from the new. 

Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée
Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée

The load-bearing brick used for the original house has been used in the extension as an external protection for its insulation, while rough load-bearing breezeblocks used for the extension line the existing walls, which are thus insulated from inside. To complete the fusion, large larchwood boxes with windows form glazed openings in all three blocks, offering visual perspectives through the house and into the garden that runs along its north-south axis.

Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée
Courtesy of Courtesy of Jacques Moussafir, Gilles Poirée
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Maison Leguay / Moussafir Architectes Associés" 25 Apr 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/130215/maison-leguay-moussafir-architectes-associes/>