Entries for the Young Architects Program at P.S.1 2009

Since year 2000, the  MoMA and the P.S.1 Contemporary Art Center present the Young Architects Program, an annual competition that invites emerging architects to design a temporary structure at the P.S.1 ’s facility in Long Island City, Queens. This has been a field for experimentation for digital manufacturing, new materials and new construction techniques -all under a tight budget-, as we saw in 2008 with the P.F.1 installation by WORKac.

A few days ago we featured this years winning proposal by MOS, a lightweight aluminum frame using recyclable parts, and saw how the economical crisis is present on the project´s conception.

But also, the other proposals by BSC Architecture, !ndie architecture, L.E.FT architects and PARA-project explore this and other social/cultural concepts on their proposals, so we decided to contact them and feature this projects so you can get the whole picture.

I´d like to thank Michel (MOS), Martin (BSC Architecture), Paul (!ndie architecture), Ziad ( architects), Jon (PARA-project), April (P.S.1) and Meg (MoMA) for helping us out on this article.

And now, onto the proposals:

Bade Stageberg Cox, BSC Architecture: P.S.i Summer Blow Up

For more than a decade, the annual MoMA/P.S.1 Young Architects Program has challenged emerging architecture firms to temporarily remake the P.S. 1 courtyard within strict limits of time and budget, serving as a kind of stress-test of the state of contemporary architectural practice.

The issues of our time call for a renewed excitement about the joys of lightness, precision and efficiency. PSi: Summer Blow Up transforms the environment of the existing courtyard using an absolute economy of physical material: less material deployed means less mass transported to the site; less material discarded at the end of the summer, and a minimum of resources consumed in the processes of manufacturing, fabrication and removal.

Beginning with the ideal of a cloud, the lightest and most economical source of summer shade, PSi uses air as a structural medium to inflate and suspend diaphanous volumes of ultra-lightweight fabric over the concrete and gravel courtyard. The geometric form of the torus, a perfectly efficient pneumatic shape, provides the basic unit that is repeated, interlinked and modulated to form a hovering cloud.

As with a true cloud, microclimates of shade and sun; humidity and dryness are created. Patterns of overlapping shadows animate the hard surfaces of the courtyard, providing respite from the sun on a hot day while apertures in the centers of the translucent toruses, like gaps in passing clouds, frame views of the sky above. Widely varying in size and height, the toruses are subtly deformed by internal pressure in response to the various activities of the shady space below: reclining, splashing, sunbathing, chatting. Concealed strips of clear material sewn into the fabric activate the glowing volumes of the inflatable with slowly moving arcs of sunlight. As the afternoon stretches into evening, and the sun lowers over the city, the cloud glows, bathing partygoers in a soft light

The torus clouds touch down with seven inflated legs which modulate and subdivide the space and experience of the courtyard. As one walks through, views alternately open and close; the space is impossible to fully understand from any single position.

PSi will be prefabricated offsite and installed in a matter of hours. In its entirety, the material and equipment necessary for the installation will weigh less than one ton and amount to a single load on a pickup truck. For the duration of the installation the small amount of energy necessary to power the fans will be offset by electricity generated by air, in the form of wind, at a site in upstate New York. Finally, in a departure from past installations, the project is designed to be easily redeployable, and will have a life beyond the approaching summer.

PROJECT TEAM:
Timothy Bade, Jane Stageberg, Martin Cox, Andrew Skey, Caiomhin Conway, Eleni Petaloti, Leonidas Trampoukis, Laura Messier, Erin Bartling

CONSULTANTS
Inflatable Engineering: Nick Crosbie & Ron Howell, Inflate
Lighting Design: Richard Renfro, Renfro Design Group, Inc.
Sustainability Consultant: Christopher Diamond, Steven Winter Associates, Inc.
Water Feature: Dan Euser, Dan Euser Water Architecture Inc.

All images ©  Bade Stageberg Cox,  BSC Architecture

!ndie architecture: Lawn Life

We proposed a synthetic turf lawn that’s customized in four ways: airbrushed, bermed to create sun pads and pools (the turf runs continuously through them), turned vertical at the perimeter and linings of a number of wood framed pavilions, and used to create pockets of different temperatures by adjusting color and the type of plastic that the turf is made of. We thought that it might be interesting to go with a ground based scheme rather than the typical canopy. It brings a suburban flavor to the courtyard, both materially (customized turf, wood framed structures, etc.) and organizationally (based on a suburban method for subdividing land in a neighborhood).

Suburban icon, social nexus, personalized landscape, civic ornament, and symbol of summer, the lawn is a versatile and varied component of our cities. It links otherwise disjunctive cultural and material domains – public and private, natural and artificial, banal and aristocratic – while remaining virtually unchanged in appearance and appeal. From the South Lawn at the White House to The Lawn at UVA, the Great Lawn of Central Park to the front lawns of Llewellyn Park, that patch of bright green grass is flexible and ambiguous, the stuff of utopian suburban fantasies and intense collective use.

The lawn’s multifaceted identity has the potential to incorporate several key PS1 legacies. Taking stock of the YAP’s first decade, the courtyard has become a preeminent example of progressive construction, and more recently, of experimental futures for the city. The program’s identity has never been so open. Will the next few years mark a return to the fabrication-oriented work that made the competition famous; or will the emphasis on urban speculation become a new trajectory?

We merge both models by rolling outv a lawn that is materially customized and urbanistically inventive. While the traditional lawn is green, flat, and located at the exterior, our synthetic turf version is airbrushed, run vertically, submerged in wading pools, used as upholstery, and used to control the distribution of heat across the courtyard. It also houses a number of small wood framed pavilions that, along with the pools, provide an elaborate lattice of diverse social scenarios, circulation patterns, and sensory experiences within a coherent and leisurely summer landscape. Somewhere between a yard and a park in both size and function, it creates pockets of connection and solitude, channeling the socialite and the escapist alike.

Diagram - © !ndie Architecture Diagram Suburban division - © !ndie Architecture Section detail - © !ndie Architecture Section detail - © !ndie Architecture Section detail - © !ndie Architecture Section detail - © !ndie Architecture

All images © !ndie Architecture

L.E.FT architects – Anatomy of Pleasure

‘Pleasure as function’ is the master plan for our PS1 entry. From an extended bar, vertically expanded and linked to the institution’s bathroom along a simulated Blood Alcohol Content line with breathalyzers (Overhang Space), to a communal bed in an abstracted Zen garden (Hangover Space), to a collective oversized ashtray with cigarettes’ smoke and fog (Smoke Den), the Warm Up event becomes integrated with the installation which layers it into a spatial anatomy of the museum’s courtyards.

The project addresses the hyper-regulation of public space through behavioral restrictions imposed by the City over the years: the public drinking ban, the public smoking ban, and the pornographic cleansing of Times Square, turning New York into a Nanny State.

In response, it embraces and celebrates the uninhibited, and creates the platform for fun socialization in an economic time when it is needed the most.

All images © L.E.FT architecture

PARA-project

Excess is the Stimulator

We propose a new attitude toward the culture of excess. Unlike the past, excess is not waste. And unlike the present, excess isn’t simply re-used or re-cycled. Excess must be thought of as a resource — a real source.

At PS1, we address excess as utility. Excess will activate. Excess will stimulate. Our proposal aims place PS1 in a chain of 3 stimulus packages:

  • Economic
  • Sensorial
  • Cerebral

The Proposition

Over the past few years, the surging growth of the global economy has elevated Architecture to an un-precedented level of cultural currency.  We have witnessed the rise of the Architect to that of a celebrity and the explosion of architectural icons that now dot the globe, from New York to New Delhi.  Given the recent turn of events, is it possible for architecture to cash-in on its accumulation of cultural capital to work as an agent of change?

We propose an architecture that questions the relationship between the past culture of excess as waste and the relentless consumption of resources – a counter-intuitive model of architectural production that does not just consume resources but actively generates them.

Historically, PS1 installations have relied on the tectonic strategy of “thinness” to resolve the spatial and budgetary constraints of the brief.  The result is usually a material and structural economy of means that distributes a limited amount of material across the largest possible surface area required to generate spaces within the courtyard. Our proposal shifts from this architecture “of material” to architecture “as resource.” Such an architecture has the bold tectonic of MASS.

The installation will be constructed of (re)usable resources with a steady eye on their life beyond PS1.  In contrast to the static model of efficiency, the excessive accumulation of these resources becomes a reservoir of potential energy to stimulate projects and economies beyond the time of the installation and beyond the walls of the courtyard.  Using the common and familiar resource wood, we maximize the quantity of lumber to create a temporary and occupiable lumberyard for PS1. The resource is deployed in three ways to address three stimulus packages for the public: economic, sensorial, and cerebral.

All images © PARA-project

Cite: Basulto, David. "Entries for the Young Architects Program at P.S.1 2009" 03 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=13010>
  • http://www.bravomartin.cl martin

    I love 1:125 plastic people.

  • great architect

    “We propose a new attitude toward the culture of excess. Unlike the past, excess is not waste. And unlike the present, excess isn’t simply re-used or re-cycled. Excess must be thought of as a resource — a real source. ”

    Cool introduction but i have no idea what it means at all.
    it’s sometimes good NOT to be theoretical…

  • http://www.thegamine.com thegamine

    We think this projects look exciting. We just hope there is enough seating. Check out our thoughts at http://www.thegamine.com/?p=345 and our pictures from last year.

  • Pingback: The Architecture Of Patterns | ArchDaily