ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. France
  5. LAN Architecture
  6. 2008
  7. Marchesini Headquarters / LAN Architecture

Marchesini Headquarters / LAN Architecture

  • 01:00 - 3 February, 2009
Marchesini Headquarters / LAN Architecture
Marchesini Headquarters / LAN Architecture

Marchesini Headquarters / LAN Architecture Marchesini Headquarters / LAN Architecture Marchesini Headquarters / LAN Architecture Marchesini Headquarters / LAN Architecture +16

  • Architects

  • Location

    Saint-Mesmes, France
  • Architects

    LAN Architecture
  • Client

    Marchesini France
  • Area

    1250.0 sqm
  • Project Year

    2008

From the architect. The primary intention of the programme is to explore the relationship between the building and its surroundings and between the building users and the landscape.

One of the main design concerns was the building's environmental adaptation and appropriation.

The site slopes down three metres towards the west, offering attractive views over the neighboring hills.

Our solution was to create two hierarchically related volumes placed perpendicularly to one another along a

north-south axis and following the slope of the site.

One of the volumes contains flexible work spaces while the other encloses a workshop, exhibition space and storage areas. The offices occupy the upper area of the site and are raised above ground level to provide an impression of lightness. The idea was also to erase distinctions between the different kinds of work by avoiding the use of corridors. The result is that the transition areas also act as settings where people can meet one another or as waiting spaces with pleasant views looking out over the countryside.

The workshop volume is located at a lower level and gives the appearance of being solidly anchored to the ground. The intersection of the two volumes serves as the entrance, with a sloped ramp rising up into the building.

The elevations and roof are completely constructed from black painted concrete. The roof finish allow it be read as the building's fifth elevation.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Marchesini Headquarters / LAN Architecture" 03 Feb 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/12984/marchesini-headquarters-lan-architecture/>
Read comments

8 Comments

Piotr Loska · March 14, 2012

Kawa? niez?ego minimalu. Zimny i sterylny jak kolor otoczenia http://t.co/Upgm7eO9 http://t.co/OXc413Ww

Magnus Strom · September 06, 2010

not sure about the plan, but I like this project: Marchesini Headquarters / LAN Architecture | ArchDaily http://t.co/EPOcO3d via @archdaily

Lumiges.com · February 17, 2010

Little jewel in sparse environment? Both nicely complete each other. Must look even greater, when those hills will get green! Lumiges.com

2MACoff · May 28, 2009

?? arch critic ???? ????? ? ????????? ?? ????? ???????...

Bo Lucky · May 19, 2009

"The primary intention of the programme is to explore the relationship between the building and its surroundings and between the building users and the landscape."

And this is a result of this exploration? Oh well...

arch critic · May 19, 2009

a dream come true!

LargoJax · April 07, 2009

It's easy to get carried away with the relationships between buildings and it's environment as this example clearly proves. Why do architects forget that in the end, people have to live/ work in these buildings and I certainly would find this very depressing! I prefer simplicity over minimilsm.

raúl · February 04, 2009

looks very simple

clean

I guess it was build in a very short time, so it looks fast

Perhaps the design is inspired by train wagons

···

Comments are closed

Read comments