EA House / Barbosa & Guimarães

© José Campos-

Architects: Barbosa & Guimarães
Location: Porto, Portugal
Project Director: Rui Guedes
Co-workers: Paulo Lima, José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Arqf (José Campos | arqf – architectural photography)

© José Campos- Arqf

This house, owned by a couple of designers needed a transformation, brought about mainly by new functional requirements, but also for the clarification of its relationship with the street and the internal courtyard.

In the house it can be read three volumes that we wanted to identify very clearly.

plan 03

On the nineteenth century main body of the house, it was maintained the style and all the features from this period, such as the masonry, the granite stone and the wooden frames.

A second volume recessed, built in wood structure and partition, we used the black slates in an attempt of dematerialization, in contrast with the white plaster of the lower floors.

© José Campos- Arqf

The third volume is the garage which works as a body attached; it was built about ten years ago, ant it touches the nineteenth century building, creating in its coverage an outdoor patio.

© José Campos- Arqf

Inside, the three rooms for the youngest were moved to the ground floor. In the intermediate floor the dining and living rooms blend with the kitchen in a single space, opened on the new outdoor patio.

© José Campos- Arqf

The more reserved area of the house is located on the upper floor receded, the master bedroom and a small office area composes this area. From the dialogue between the architecture and the design, we conceived a set of furniture which qualifies and optimizes the functioning of each space.

Cite: "EA House / Barbosa & Guimarães" 21 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=129278>

0 comments

Share your thoughts