We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Hongodai Christ Church School & Nursery / Takeshi Hosaka Architects

  • Architects: Takeshi Hosaka Architects
  • Location: Yokohama, Japan
  • Architect: Takeshi Hosaka Architects
  • Structural Engineer: Ove Arup & Partners Japan Ltd / Hitoshi Yonamine
  • Building Area: 265.97 sqm
  • Total Floor Area : 531.94
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa

From the architect. The Hongodai Christ Church School & Nursery is a complex of church school (2nd floor) and nursery (1st floor) administered by Protestant Christ church. The premises are located at a greenery area in Yokohama city surrounded by fields, parks and hills in the neighborhood. It has been planned in the open space such that places for children to stay are mixed into forest with rich natural environment.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

This school is a mixture of indoor and outdoor environments. Takeshi Hosaka Architects selected wooden construction as the ideal for children from infant to senior in high school to stay. In a simple grid building, steel frames are adopted to five courtyards to bear earthquake load. Since pillars of solid steel are fit between wooden pillar and sash, their existence is successfully eliminated without any sense of discomfort while they are exposed without being hidden.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

A glass sliding door is equipped at the interface between indoor and outdoor area. Light falls and spreads into the building through the trees and winds from the forest run through the building. It is possible for children to spend their time both at indoor space where they feel as if they were in the forest and at outdoor area where they also feel as if they belong to the building. School children go to each classroom after holding morning service in the hall at second floor. They take classes in sunlight falling through the trees and read books in the forest. Children in nursery freely run around from indoor to outdoor while taking a nap with comfort brought by forest wind.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The building has been built by trying to figure out a new concept for building establishments in forests.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Hongodai Christ Church School & Nursery / Takeshi Hosaka Architects" 12 Apr 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/127199/hongodai-christ-church-school-nursery-takeshi-hosaka-architects/>