LandyM / andOFFICE

© andOFFICE

Architects: andOFFICE
Location: , Germany
Project area: 651 sqm
Project year: 2011
Photographs: Courtesy of andOFFICE

© andOFFICE

Main concept of the cost effective single family home consists of an innovative spatial organisation, interesting and sophisticated outside areas and high flexibilty during lifecycle to enable the inhabitants open future plans.

elevations

The building combines compact, efficiently organised serving area with a spatious and open living area. Soft zoning instead of sharp space borders maximise the felt living area as well as a strong integration of the terraces: a wooden deck partly enclosed by wall and ceiling enlarges the living zone on two whole building sides into the garden. It generates an open morning terrace faced to Southeast while the main terrace towards Southwest is covered by the cantilevering upper floor. The facade loop, a horizontal extension of the greige-colored plaster surfaces made of gravel, surrounds the terraces in order to connect it with the interior and to link it to the roof garden with its fantastic view towards Black Forrest and Vogese.

© andOFFICE

The 1st floors flexible plan enables the inhabitants open future plans. Up to 4 bedrooms and 2 bathrooms can be arranged individually and guarantee by minimised supporting structures a suitable configuration for every section of life. The fully insulated basement serves two additional bedrooms with comfortable lightwells.

The sustainable organisation corresponds with construction and services. The high quality cladding is built in solid construction and excellent fibre insulation and therefore consists of renewable resources. The combination with triple glazed windows in -aluminium construction leads to a low demand of thermal heat. An excellent interior climate is generate by the airtight but permeable wall construction that enables an easy interior completion with services on the clients own account. Thermal energy is mainly served by a stove with vision panel and storage unit. It is the traditional family centre in the living zone. Heat-recovery ventilation, solar collector and usage of rain water complete the simple and ecological aware concept.

© andOFFICE

Simplicity is continued in terms of surfaces: Supporting elements are used as visible interior surfaces: The groundfloor is covered with waxed floor screed, prefabricated stairways in concrete contrast to uncovered wooden walls with a simple industrial finishing. Significant oak boards and furnitures as well as slick white plastered walls generate an exciting interplay of traditional and innovative materials. Outside the greige-colored plaster facade corresponds with bronze anodised aluminium and pregreyed irregular boards of larch wood. It coveres terrace floors and adjoined facades and creates a haptic and visual experience of outside living.

Cite: "LandyM / andOFFICE" 11 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=126463>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Wow! Sexy is not enough, its just a Brad Pit of architecture… Can we have a date please?

Share your thoughts