Lycee Louis Bleriot Extention / Christophe Gulizzi

© Vincent Fillon

Architects: Christophe Gulizzi
Location: Marignane,
Project manager: Jacques Savary
Project area: 3,200 sqm
Photographs: Philippe Ruault, Vincent Fillon

© Vincent Fillon

Returning to the site of my first crime, (Gymnase Louis Blériot, Nominated first work 2004), whilst never having understood why nominee and not winner, is like going on a date with your first unrequited love, or at least her sister who was prettier anyway.

Urban land is without desire, void of generosity, in a situation where the institution and housing property developments confront each other. From this tête-à-tête emerges the idea of one power resisting another.

© Vincent Fillon

The extension settles in the only available place on the plot, which outlines its layout.

Under these conditions of residual layout –critical fate of this public facility – stratification and compressions are imposed functions.

© Philippe Ruault

Our approach considers the school as a whole, taking into account organisation, usage and image.

The declension of the architectural vocabulary is the consolidation of common values forging the identity link, the high schoolers’ sense of belonging to the place and restores the high school’s image as a harmonious whole.

plan

The gymnasium’s macro mesh fencing inflects into grey treated concrete, turning into a filter.

Following a simple shape, a parallelepiped, and a daring constructive course, the bearing façade is composed of precast concrete.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lycee Louis Bleriot Extention / Christophe Gulizzi" 08 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=125713>